Algemene werkingskosten
In het verleden werden de werkingskosten vaak doorsnee geïndexeerd aan een bepaald percentage, bv. 2%.
De algemene werkingskosten werden nu enkel geïndexeerd voor de jaarbudgetrekeningen waarbij we zeker zijn dat de index zal doorgerekend worden.
Op deze manier voeren we enige besparing door of anders gezegd, dagen we onze diensten uit tot betere beheersing van de gekregen budgetten.
Voor 2025 werd bijkomend op enkele uitgavenposten, bv. kantoorbenodigdheden, receptiekosten, ... een schaafmethode van 5% of 10% toegepast.
Personeelskosten ikv de indexverhogingen
In deze aanpassing meerjarenplanning werd voor de weddes rekening gehouden met de uitbetalingen tem augustus 2024 en met een realistische prognose tot eind 2025.
De cijfers 2025 werden gebruikt als basis voor het bepalen van de kosten verbonden aan weddes voor 2026-2027.
Voor 2025 werd er een indexatie van 1,8% toegepast volgens de toen beschikbare gegevens van het planbureau. Voor 2026-2027 werd er steeds uitgegaan van 1 indexering/jaar, dus met een forfaitaire verhoging van 2% tov het vorige boekjaar.
Daarnaast maakte de personeelsdienst ook een prognose van de minder uitgave wegens ziekte, uitdiensttreding, … Hiervoor werd een vermindering van de kost opgenomen in dit meerjarenplan. Dit zorgt ervoor dat er enige ‘lucht’ verdwijnt uit de personeelsbegroting en deze begroting dichter bij de realiteit zal liggen.
Het succes van de fietsleasing zorgt voor een grote uitgave op de fietsleasekosten, doch resulteert ook dat er minder eindejaarstoelagen zullen uitbetaald worden.
Energieprijzen
Bij de aanpassing meerjarenplanning in december 2022 had niemand een goed zicht op de evolutie van de energieprijzen en al zeker niet over de middellange termijn. Op vandaag vond een ‘normalisering’ plaats , zowel voor de aardgas als voor de elektriciteit. We anticiperen verder op een zekere stabilisatie of zelfs een prijsplateau.
Ondanks de stagnering, blijven we werden inzetten op energiebesparende maatregelen op korte en lange termijn.
Uitgaven individuele hulpverlening tgv Covid / energie / inflatie
COVID-19 en de stijging van de energieprijzen hebben een impuls gegeven aan de uitgaven ikv individuele hulpverlening. Daarnaast zetten we als bestuur projectmatig in op het vaststellen van problematieken, betere screening van dossiers, … waardoor we meer en betere dienstverlening kunnen verschaffen.
Naast een wijziging in het aantal hulpaanvragen, hebben we ook te kampen met de stijging van de sociale uitkeringen tgv de stijgende inflatie. Sommige sociale uitkeringen worden gedeeltelijk of volledige gesubsidieerd. Ook deze subsidiëring werd mee geïndexeerd.