A-09.06.04 Partners in jeugd/hulpverlening/arbeid gaan via veilige ruimte met jongeren op pad vanuit DE PLEK
Eeklo tekende in op een ESF-project Lokale Partnerschappen, dat begin 2021 van start ging. Met dit project willen we – via een netwerk van organisaties, hulpverleners en potentiële werkgevers – kwetsbare jongeren helpen om drempels naar werk of een opleiding weg te werken; dit door een veilige plek te creëren waar deze jongeren welkom zijn.
De Plek is een jeugdwelzijnswerking die rust, actie en ondersteuning biedt aan jongeren en jongvolwassenen (15 – 30 jaar). Bij De Plek kunnen jongeren gewoon ontspannen of via de projectwerkingen stappen zetten naar reguliere opleidingsvormen of arbeid. Jongeren worden ondersteund op vlak van onderwijs en werk en kunnen er terecht voor begeleiding op vlak van mentaal welzijn en verslavingszorg.
De luiken rust, actie en ondersteuning geven zij zelf mee vorm volgens hun interesses, talenten en noden. Hierop inzetten vormt de basis om te werken aan positief toekomstperspectief en waar nodig aan een (her)aansluiting op de samenleving.
OCMW Eeklo is promotor van het project en de partners zijn: OCMW’s Kaprijke en Sint-Laureins, Wijkcentrum De Kring, Welzijnsband Meetjesland, VDAB, RCGG, CGG Eclips, Pronatura, M-accent, de Sleutel en PC Sint-Jan.
De subsidies voor DE PLEK stoppen eind 2023. Deze actie stopt in de loop van 2024, nadat de financiële en inhoudelijke rapportage is gebeurd. We blijven rapporteren over onze jongerenwelzijnswerking in andere acties zoals een nieuwe actie in 2024: A-07.05.02 Via vrijetijdsbeleving van jongeren werken we aan de verbetering van hun welzijn.
Stand van zaken - indicator
Stand van zaken
2023: In het voorjaar van 2023 werd een jaarverslag van 2022 gemaakt. Enkele belangrijke punten hieruit:
- 22 projecten gestart in 2022 (o.a. een theaterproject, sportproject ...);
- 220 jongeren bereikt;
- 160 trajecten (o.a. rond mentaal welzijn, arbeid, verslaving ...);
- 14 medewerkers aan de slag (niet allemaal voltijds) in De Plek;
- Er werden signalen van jongeren gebundeld en uitdagingen voor de toekomst geformuleerd.
Projecten die in 2023 verdergezet werden: No Sweat, Theater project, game k"night"s, blokpunt, plekraad, jeugdraad, rouwgroep, geefkast …
Projecten die in 2023 opgestart werden:
- atelierwerking: i.s.m. diverse organisaties bieden van oefenkansen aan jongeren die (nog) geen werk hebben;
- levensscan: manier om samen met jongeren na te gaan waar sterktes en werkpunten liggen, op basis van levensdomeinen;
- werkboeken: na de levensscan konden jongeren via een creatief werkboek hun voortgang bijhouden in dit creatieve werkboek;
- JOW: Jongeren op weg naar arbeid: samen met Ligo actieve bezoeken aan bedrijven, bijleren over solliciteren, soft skills aanleren ...;
- Bar social: met diverse organisaties een koffiebar openhouden i.f.v. het aanleren van arbeidsvaardigheden en creëren van ontmoeting voor diverse leeftijden;
- meet en greet werkgevers: kennismaking met mensen uit bedrijven, zij vertellen hoe het is om er te werken en wat je moet kennen en kunnen;
- sporttraject met Boezjeern: samen met jongeren onderzoeken hoe aanbod en nood van jongeren onder de vorm van sport elkaar kunnen vinden;
- acties met betrekking tot huisvesting en schooluitval: mee organiseren en deelnemen i.f.v. het opzetten van acties rond deze thema’s;
- deelname aan Jobdreamday;
- deelname aan gezond Eeklo i.v.m. stoppen met roken;
- theatervoorstelling: i.s.m. de Kunstacademie volgden jongeren een opleiding en boksten een voorstelling in elkaar;
- Kedo: de Plek nam een registratieprogramma in gebruik, waardoor evoluties en kencijfers beter gemonitord konden worden;
- inspiratiedag over geïntegreerd jongerenwerk: met aanwezigheid van professionals en jongeren uit Eeklo en ver daarbuiten.
2023 was het derde en laatste projectjaar van De Plek. Eind 2023 vielen immers de subsidies van Europa WSE (Europa) en van VCF (Vlaanderen) weg. Dat betekende dat er wel wat bedrijvigheid was met betrekking tot de toekomst van het project vanaf 2024. Daarvoor konden we geen (of zeer beperkt) beroep doen op de nieuwe subsidies van Europa WSE: eind 2022, eerste helft 2023 werd een nieuwe oproep gelanceerd voor lokale partnerschappen maar dit proces was nog volop bezig waardoor er nog geen goed zicht was op welke projecten konden worden ingediend. Er waren ook geen garanties dat de bestaande werkingen konden worden verdergezet.
Stad Eeklo dacht daarom na over een alternatief, nl. een jongerenhuis, waarin jongeren vanaf 13 tot 30 jaar ondersteuning zouden kunnen krijgen. In dit jongerenhuis zouden we de opgedane kennis en expertise van De Plek, de jeugddienst en Link integreren. We willen een basiswerking (met o.a. jongerenwerkers, psychologen, arbeidsbegeleiders …) voorzien, waarin alle medewerkers meedraaien in de vrijetijdswerking en outreachend werken. Dit basisaanbod willen we in de toekomst aanvullen met zitdagen van organisaties rond thema’s die worden aangebracht bij jongeren.
Willen we vermijden dat enkele honderden jongeren uit Eeklo en omstreken (terug) zonder gepaste hulp komen te zitten, is een dergelijk initiatief broodnodig.
Dit idee werd besproken op het MAT van 21/04 en 05/05 en op het vast bureau van 13/06/2023.
Alle partners van De Plek (o.a. PC Sint-Jan, RTJ De Tafels, CGG Adentro, De Sleutel, De welzijnsband, Lejo ...) en alle omliggende gemeentebesturen werden aangeschreven en bevraagd over welke bijdrage zij zouden kunnen leveren aan de werking van een jongerenhuis in de regio. De informatie werd gebundeld in september 2023. Heel wat partners engageerden zich voor dit toekomstverhaal.
Het voorstel van het jongerenhuis werd verder verfijnd en toegelicht op de gemeenteraadscommissie van 13/10/2023. Er werden al subsidieaanvragen gedaan (o.a. subsidie voor lokale bondgenoten), helaas niet altijd met succes. Ook de subsidie via Leader en de erkenningsaanvraag als Overkop-huis werden voorbereid.
De jongeren konden tot eind 2023 terecht in De Plek voor ontmoetingsmomenten en begeleiding. In het najaar van 2023 waren er nog steeds 160 jongeren die zeer regelmatig langs kwamen en één of meerdere begeleidingen volgden. Vanaf de zomermaanden begon het personeel uit te stromen. Er was een afscheidsmoment met de jongeren op 14/12/2023 en voor alle professionelen betrokken bij het project op 15/12/2023.
Daarnaast werd een film gemaakt over de werking van De Plek i.s.m. Mediaraven.
Het huurcontract van de locatie aan het Herbakkersplein 5 werd opgezegd en de inboedel ging naar de jeugddienst.
Nog enkele resultaten van de werking:
- 330 jongeren bereikt over 2 jaar tijd - 60 % van de jongeren kwam uit Eeklo/Kaprijke/Sint-Laureins, 40 % uit de aanliggende gemeentes rond de mobiliteits-as;
- 200 afgesloten trajecten;
- 100 trajecten rond mentaal welzijn;
- 65 trajecten rond verslaving;
- 110 trajecten rond arbeid;
- 50 doorverwijzende diensten.
Intussen was er ook een nieuwe ESF-oproep. Er werd hierbij gestreefd naar één overkoepelend project voor heel het Meetjesland. De stad Eeklo gaf hiervoor zijn engagement. In het najaar 2023 werden hiervoor door de ESF-capacitybuilders volgende kernpartners geselecteerd: Fiola vzw, Lejo vzw en COMPAAN. Stad Eeklo en Aalter zaten ook in de kerngroep en werkten samen met de andere partners een projectvoorstel uit voor de regio. Het nieuwe project kreeg de titel: B-OOST.
Status
uitgevoerdFinanciële tabel 2023
MJP 2023 | JR 2023 | ||
Exploitatie | |||
Ontvangsten | 1.394.087,30 | 1.753.675,50 | |
Uitgaven | 829.750,00 | 1.125.758,51 | |
Totaal Exploitatie | 564.337,30 | 627.916,99 |