Het ESF-project LINK wil kwetsbare jongeren bereiken die geen onderwijs lopen, niet werken of geen vormingstraject volgen. Ze worden actief en vindplaatsgericht benaderd. Samen met de jongere wordt een traject opgestart die de welzijnsnoden verkent en die de jongere begeleiding biedt om oplossingen te zoeken voor deze welzijnsnoden. Via maatwerk begeleiden we de jongere naar de arbeidsmarkt.

De subsidies voor LINK stoppen eind 2023. Deze actie stopt in de loop van 2024, nadat de financiële en inhoudelijke rapportage is gebeurd. We blijven rapporteren over onze jongerenwelzijnswerking in andere acties zoals een nieuwe actie A-07.05.02 Via vrijetijdsbeleving van jongeren werken we aan de verbetering van hun welzijn.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

2023: Van juni 2022 tot juli 2023 werden 94 jongeren bereikt. In de tweede helft van 2023 werden nog eens 24 jongeren bereikt.
We werkten verder aan volgende welzijnsnoden, maar naargelang we dichter bij de einddatum van ons project kwamen, besteedden we meer energie aan de afsluiting van onze trajecten en eventuele doorverwijzingen van onze jongeren: 

  • Vragen rond drughulpverlening en psychosociaal welzijn kwamen wekelijks aan bod. We probeerden onze jongeren wegwijs te maken en toe te leiden naar organisaties die een rol kunnen opnemen in hun verhaal. Hierbij botsten ze op de lange wachtlijsten van andere organisaties. Het aanbod van de Plek was hier een grote meerwaarde, o.a. omdat ze zonder wachtlijst werkten.
  • Ondersteunen bij de zoektocht naar werk was nog steeds een hoofddoel. Dit deden we door samen met de jongeren cv’s op te stellen, te zoeken naar vacatures en door te solliciteren voor deze functies. Bovendien gingen we mee naar interimkantoren, VDAB, ATB, GTB om zo de drempel tot de arbeidsmarkt te verlagen. Maar de randvoorwaarden bleven de bovenhand nemen in onze begeleidingen van onze jongeren. Hierdoor bleef de focus op werk soms op zich wachten. Arbeidstrajectbegeleiding was het eerste dat stopte en dit hebben onze jongeren ook duidelijk gevoeld. 
  • Ondersteuning bij het vinden van een woning en/of bij het alleen gaan wonen bleef hot-topic. Zo boden we ondersteuning bij huisbezichtigingen, om kandidaturen in te dienen en bij het in orde brengen van alle praktische zaken om alleen te kunnen gaan wonen (verzekeringen, energie, telecom, domiciliëring, onderbenutting tegengaan ...).  Zo merkten we ook op dat we meer ondersteuning boden bij het invullen van formulieren voor sociale woningen (MVB & SVK). Er waren ook verschillende aanvragen voor de noodwoningen in Eeklo.
  • Vragen in verband met opleidingen, onderwijstrajecten of nieuwe studierichtingen/ opleidingssystemen en inschrijven op een nieuwe school zagen we nog regelmatig terug in onze begeleidingen. Aan het einde van het schooljaar was hier steeds meer vraag naar. En met de start van het nieuwe schooljaar wilden verschillende jongeren van school veranderen. Het ging ook om bestellen van boeken en vervolgens het contact met de boekenorganisatie behouden i.v.m. terugbetaling en teruggave van de boeken. 
  • Verder werkten we ook samen met onze jongeren aan dagbesteding en vrije tijd, sociale relaties (met ouders en omgeving), het behalen van een rijbewijs (praktijklessen via Lust i.s.m. De Plek), het vergroten van mobiliteitskansen (fietsproject), budgetteren & financiële middelen, afbetaalplannen opvragen, het vinden van een dokter/psychiater, enz. Het mobiliteitsproject bleven we promoten en gebruiken met de jongeren:
    • Jongeren konden via het project een fiets (en een bijhorend slot) voor een lage kostprijs aankopen. Binnen dit project werkten we ook aan diefstalpreventie en duurzaam omgaan met deze fiets. Zo hielpen we in 2023 13 jongeren aan een fiets.
    • Het behalen van een rijbewijs (praktijklessen via Lust i.s.m. De Plek). De eerste 8 jongeren die door de medewerkers van het project werden geselecteerd konden aan een verlaagd tarief (30 % van de normale prijs) praktische autorijlessen volgen bij LUST. De overige 70 % van de kostprijs werd betaald via het project LINK. Deze 8 zijn allemaal gestart tussen december 2022 en maart 2023 met de rijlessen. Het project is een groot succes. Er volgde een tweede lichting: de 14 jongeren die werden geselecteerd kunnen in januari 2024 de lessen opstarten.


De subsidies van LINK liepen tot eind 2023. Daarom waren de projectmedewerkers ook betrokken bij het toekomstverhaal. Samen met de jeugddienst en De Plek werd nagedacht over een jongerenhuis.

Tenslotte werkten de projectmedewerkers van LINK ook mee aan volgende projecten en/of waren ze betrokken bij de onderstaande netwerken: 
- jeugdwelzijnsoverleg;
- Jobdreamday;
- gezamenlijke activiteiten van de jeugdwerkers (De Plek, Groep Intro, De Route, Jeugddienst);
- participatief onderzoek: woonnood jongeren; 
- Stoppen met Roken; 
- Lokaal drugoverleg;
- ondersteuning onderzoek Rode zone jongeren;
- sportactiviteiten in de Sint-Jozef wijk, Rodekruis opvangcentrum en PC Sint-Jan; 
- Week van de roes: Arcade run in de Blokhutten;
- Trap't af; 
- activiteiten op de scholen;
- indoor-skatepark;
- uitstap naar de Ardennen voor 2 dagen.

Status

uitgevoerd

Financiële tabel 2023

MJP 2023 JR 2023
Exploitatie
Ontvangsten 89.263,88 144.472,07
Uitgaven 130.494,49 97.481,56
Totaal Exploitatie -41.230,61 46.990,51