De grootste doelstelling van het project is de realisatie van de grondrechten waarbij we kwetsbare aanstaande en jonge gezinnen schakelen naar lokaal aanbod en voorzieningen. Dit project krijgt subsidies van Opgroeien in het kader van armoedebestrijding. Deze lopen tot eind maart 2023. Omdat het gesubsidieerd project 'Het Jonge Kind ...' is afgelopen en we dit structureel inbedden in onze werking, herformuleren we deze actie 'We bereiken aanstaande en jonge ouders en realiseren hun sociale rechten via 'Het Jonge Kind …''' als 'We bereiken aanstaande en jonge ouders en realiseren hun sociale rechten'.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

2023: Het project: 'Het Jonge Kind ... Eeklo schakelt naar de toekomst' werd tot en met 31/03/2023 gesubsidieerd door Opgroeien. De jaarlijkse subsidie van € 84.000 viel daarna weg. Op 01/06/2023 dienden we een eindrapportage in over de werking tussen 2017 en 2023. Enkele belangrijke conclusies uit dit rapport zijn:

1. Vier personen hebben de functie van schakelfiguur uitgeoefend gedurende 6 jaar. Zij slaagden er samen in om ongeveer 134 gezinnen te bereiken. Dit project had niet alleen een impact op de jonge kinderen maar ook op de ouders. Vaak waren die ook nog jong. 
Via dit project slaagden we erin om de situatie van heel wat kwetsbare gezinnen te verbeteren en verdere escalatie van de problemen te voorkomen. Het outreachend werken met kwetsbare gezinnen vroeg/vraagt veel tijd en inzet. De halftijdse schakelfiguur kon gemiddeld 22 gezinnen per jaar bereiken. De begeleiding en ondersteuning was niet voor alle gezinnen gelijk maar afhankelijk van de zelfredzaamheid van het gezin. Doorheen de jaren merkte de schakelfiguur wel op dat de problemen waarmee de gezinnen kampten zwaarder en complexer werden.

2. Kinderlach vzw ving de voorbije jaren zeker 102 kinderen van kwetsbare gezinnen op in de tijdelijke opvangplaatsen. Dit is belangrijk want kinderopvang is een belangrijke hefboom om stappen vooruit te kunnen zetten. We merkten dat kwetsbare gezinnen ook begeleiding nodig hebben om gebruik te kunnen maken van kinderopvang. Sommige gezinnen zijn nog niet vertrouwd met het concept kinderopvang, anderen hebben dan weer problemen om in de opvang te geraken (mobiliteit!) of met de administratieve zaken.
We zagen ook meer en meer dat er kinderopvang nodig is omdat de veiligheid of de ontwikkelingskansen van de kinderen in het gedrang komen. Ouders zijn soms zodanig bezig met overleven of zijn zwaar getraumatiseerd (geldt vaak voor vluchtelingen), of hebben psychische problemen … waardoor ze vaak niet de draagkracht hebben om goed voor hun kind te kunnen zorgen.
Multiproblem gezinnen functioneren eerder chaotisch door verschillende problemen en crisissen die zich aandienen, waardoor de kinderen niet altijd op regelmatige basis naar de opvang gebracht worden. Flexibele opvang is nodig om drempels te overwinnen.

3. Gedurende de projectperiode werden gezinnen toegeleid naar alle sociale grondrechten in zowat alle levensdomeinen. Bij vele veel gezinnen werd er gewerkt aan meerdere zaken bv.:

• introductie in de Baby- en Speelbazaar (sociaal netwerk uitbouwen);
• toeleiden naar activiteiten van partners (cultuur en vrije tijd);
• opmaak van een CV en opvolgen opstart tewerkstelling (arbeid);
• inschrijven van een kindje in een school (onderwijs);
• informeren over de verhoogde tegemoetkoming (inkomen en sociale zekerheid);
• het in orde brengen van een UiTPAS met kansentarief (inkomen/cultuur en vrije tijd);
• zorgen voor een crisiskaart voor de sociale kruidenier (inkomen);
• opvolgen hoe de Nederlandse lessen van de ouders verlopen (onderwijs);
• afspraak maken bij mutualiteit (inkomen en sociale zekerheid);
• hulp bij deblokkeren van een bankrekening (inkomen);
• afspraak maken voor vaccinatie kind, informeren over gezonde voeding, meegaan naar de Babybazaar voor het ontlenen van een kinderstoel (gezondheid en ontwikkeling van het kind);
• contacteren van de dienst burgerzaken i.v.m. het verblijfsstatuut van de ouders (sociale en juridische bijstand).

Het stadsbestuur was overtuigd van de meerwaarde van dit project en besliste daarom om de verschillende onderdelen van dit project over te nemen:

- de inzet van de schakelfiguur;
- de 8 tijdelijke opvangplaatsen;
- het perinatale netwerk; 
- het behouden van een financiële toelage voor gezinnen die de opvangkosten niet kunnen betalen.

We concludeerden dat de ondersteuningsnoden zich voornamelijk situeren binnen volgende levensdomeinen:

  • inkomen en budget + materiele hulpverlening;
  • ontwikkeling, gezondheid en veiligheid kind;
  • sociale en juridische bijstand.

 

Nog enkele belangrijke aandachtspunten:

Op maat en tempo van het gezin

Naast de doorverwijzingen en praktische ondersteuning, werd veel aandacht besteed aan persoonlijk contact, het opbouwen van vertrouwen, erkenning en presentie. Vooraleer de moeilijke thema’s aan bod konden komen hadden de gezinnen vooral nood aan een luisterend oor, gevoel van betrokkenheid en betrouwbaarheid. 
In veel van de gezinnen die aangemeld werden hadden de ouders vaak zelf een kwetsbare achtergrond en speelden gebeurtenissen uit het verleden nog steeds een belangrijke rol in hun hedendaagse gezinsleven. Daaraan gekoppeld zagen we dat het informele netwerk van deze gezinnen weinig ondersteunend is of dat er eerder conflictueuze relaties zijn die belastend zijn. Ook deze thema’s verdienden de nodige aandacht zonder oordeel.
Door deze laagdrempelige aanpak is er vertrouwen kunnen ontstaan en werd er een draagvlak gecreëerd om bepaalde stappen te kunnen zetten. 

Kinderopvang
De wachtlijsten voor kinderopvang zijn te lang. Op dit moment moet je rekening houden met een wachttijd van 1 jaar en 3 maanden. Desondanks de lange wachtlijsten hebben we gemerkt dat het toch zinvol blijft om de aanvraag bij het lokaal loket kinderopvang in orde te brengen:
- Ook al wordt er geen plaats gevonden, door toch aan te melden kan het lokaal loket in kaart brengen hoeveel aangemelde kinderen er geen plaats vinden en hoeveel plaatsen er dus te kort zijn.
- Door toch aan te melden vergroot de kans dat, wanneer er onverwachts een plaats vrij komt, het gezin toch sneller geholpen wordt dan verwacht. Dit is in de voorbije periode voor 2 gezinnen gelukt.

Versnippering van de hulpverlening
Bij moeilijke opvoedingssituaties en situaties van verontrusting was er begeleiding nodig van specifieke hulpverleningsvormen. Deze waren vaak versnipperd waardoor gezinnen soms door het bos de bomen niet meer zagen. Daardoor werd het ook lastiger voor de betrokken diensten om goed af te stemmen. Daarbij merkten we ook dat de meeste diensten zelf op hun tandvlees zaten, pas laat konden opstarten en bij eventuele moeilijkheden ook snel geneigd waren af te haken.

Consultfunctie van de brugfiguur
Collega’s en partners konden de brugfiguur consulteren m.b.t. jonge gezinnen.

Tijdelijke opvangplaatsen
De brugfiguur was actief betrokken in het verder uitwerken van de werking: tijdelijke opvangplaatsen, in samenwerking met kinderdagverblijf Kinderlach. 
De mogelijkheid om toe te leiden werd uitgebreid naar de partners van het huis van het Kind. Er werd een afsprakennota, in overleg met het lokaal loket, de coördinator lokaal sociaal beleid en de directie van Kinderlach, opgemaakt om dit in goede banen te leiden.

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2023

MJP 2023 JR 2023
Exploitatie
Ontvangsten 21.112,65 17.136,07
Uitgaven 99.280,99 82.652,56
Totaal Exploitatie -78.168,34 -65.516,49