Zorgzame Buurten zijn buurten waar inwoners er zijn voor en met elkaar en waar formele en informele hulp naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Een buurt waar er ook ruimte is voor ‘het kleine helpen’ en waarbij we als lokaal bestuur op stap willen gaan met de inwoners op zoek naar wat zij nodig hebben in de buurt om zich goed te voelen. Binnen een Zorgzame Buurt willen we stimuleren dat zowel inwoners als professionele partners stappen zetten naar elkaar, elkaar meer vinden. Het betrekken van de inwoners staat centraal. We willen een nabije opstap creëren naar het ruime zorg- en hulpverleningsaanbod dat er al is in stad Eeklo.
Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse Regering lanceerde in 2021 in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht een projectoproep ‘Zorgzame Buurten’. Pilootprojecten krijgen hierbij de kans om in te zetten op de eerste ervaringen met het creëren van een Zorgzame Buurt. Lokaal bestuur Eeklo diende een project in voor de buurt Sint-Jozef en kon hiervoor rekenen op de steun van een geëngageerd netwerk aan lokale partners.

In 2024 volgt de uitrol in de buurt Eeklo Noord. Vanaf 2024 hernummeren we deze actie naar A-01.03.02 (buurtwerking) en integreren we alles rond (zorgzame) buurten in 1 actie.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

2023: In 2023 bleven we het project Zorgzame Buurten verder behartigen in Sint-Jozef. Hierbij hebben we vooral ingezet op het creëren van ontmoeting tussen buurtbewoners, verenigingen en partners. 

In januari vond de nieuwjaarsdrink plaats voor de inwoners van de buurt. Er waren zo'n 100 aanwezigen en we mochten rekenen op een uitgebreid team aan vrijwilligers (lees: buurtbewoners, leden van verenigingen uit de buurt ...). Dansschool Movimento stelde haar locatie open voor het logistieke gedeelte van onze nieuwjaarsdrink: toilet, afwas, opbergruimte ... De nieuwjaarsdrink zelf was in een tent op het grasplein rechtover dansschool Movimento. Woonmaatschappij Meetjesland (toen nog MBV) zorgde voor koffie & gebak. 
In 2024 plannen we een vervolg van deze nieuwjaarsdrink en focussen we ons op de verduurzaming. Er vond een overleg plaats met de partners ... uit de buurt om te kijken hoe er kan samengewerkt worden en wie/wat zou kunnen/willen voorzien. 

In april 2023 organiseerden we de Smaakvolle Wandeling. Dit was een 'sneukel'wandeling waarbij buurtbewoners van andere herkomst dessertjes klaar maakten voor de wandelaars. Op die manier trachtten we inclusief te werken en ook deze buurtbewoners te betrekken in het Zorgzame Buurten verhaal. Door deur-aan-deur langs te gaan bij de buurtbewoners van andere herkomst, in samenwerking met Woonmaatschappij Meetjesland, konden we hen het project toelichten. Er waren een honderdtal deelnemers aan de wandeling. We werkten ook samen met diverse partners: iemand van KWB stippelde de wandeling uit en plaatste de bewegwijzering, OKRA Sint-Jozef voorzag een extra hapje bij een tussenstop, Sportclub Boezjeern was op elke tussenstop aanwezig met een beweegactiviteit, Woonmaatschappij Meetjesland zette een personeelslid en een stagiair in om de wandeling mee te ondersteunen. De locaties van de tussenstops lagen uiteraard ook in de buurt Sint-Jozef: Dansschool Movimento, Galgenhof en Basisschool Sint-Jozef & Sint-Janneke.

In juni werd een participatief traject op het programma geplaatst vanuit CM i.s.m. Zorgzame Buurten. Buurtbewoners werden op de hoogte gebracht via een flyer van dit 3-delig traject, maar er waren slechts 3 geïnteresseerden. Om die reden werd de activiteit geannuleerd. 

Nog in juni werd een workshop 'tegels pimpen' georganiseerd i.s.m. Buiten de Kunst. Deze workshop vond plaats in het Galgenhof en was gratis toegankelijk voor inwoners van Sint-Jozef. Er waren ook enkele aanwezigen vanuit Wijkcentrum De Kring. In totaal waren er 16 deelnemers. Deze workshop maakte deel uit van een groter project, namelijk samen 'buurtkunst' creëren in Sint-Jozef. In de zomer van 2023 ontvingen alle inwoners van Sint-Jozef een (aan één zijde) voorgedrukte postkaart met de bedoeling om op de achterkant een eigen creatie te maken (knutselen, schrijven, plakken, schilderen ...). Van de postkaarten wordt één grote mozaïek gemaakt om in januari 2024 tentoon te stellen op de nieuwjaarsdrink.

In juni werd een burenontbijt georganiseerd samen met Ferm. Op dit ontbijt mochten we 110 buurtbewoners ontvangen. Een mooie mix van mensen afkomstig uit het Wilgenpark, maar ook vanuit de verdere buurten in Sint-Jozef. 
Het burenontbijt zou plaatsvinden op de Troostplek (is van Ferm) om zo meer kenbaarheid aan deze plek te geven, jammer genoeg was het slecht weer. We konden gelukkig gebruik maken van de overdekte speelplaats van Basisschool Sint-Jozef & Sint-Janneke. Ferm zorgde voor boterkoeken, chocolademelk en koffie, vanuit Zorgzame Buurten werden sandwiches, beleg en thee voorzien. Mensen kregen bij het naar huis gaan een 'burenbloempje' mee met de bedoeling om dit aan hun buurman of buurvrouw af te geven. Er werd een tiental foto's ingestuurd van mensen die effectief hun bloempje aan iemand anders hebben geschonken. 

De buurtsoepé bleef een maandelijkse activiteit en werd een 'trekpleister'. De jongste maanden waren we met +/- 40 mensen aanwezig. In de editie van augustus 2023 gooiden we het over een zomerse boeg en voorzagen we ijsjes. Er waren een 70-tal aanwezigen, inclusief de kinderen van de wijkwerking van de jeugddienst. Buurtbewoners kwamen langs voor een gezellige babbel, om informatie door te geven, om informatie uit eerste hand in te winnen (vaak komt er een collega langs: bevraging rond e-inclusie, lokaal mondiaal beleid ...). Ook Sportclub Boezjeern vond de weg naar de buurtsoepé: in het najaar was er 2x een buurtsoepé met telkens een beweegactiviteit aan gekoppeld. 

Ondertussen gingen we van start met 10 straatambassadeurs. In het voorjaar kwamen we 3x samen om het project toe te lichten en mee vorm te geven, maar vanaf juli 2023 gingen de straatambassadeurs effectief 'aan de slag'. In eerste instantie laten ze vragen 'op zich afkomen'. Er zijn nog geen concrete acties ondernomen. We trachten eerst de noden aan te voelen in de wijk door laagdrempelig in gesprek te gaan. Wat kan op termijn een optie zijn om de straatambassadeurs te laten doen: huisbezoek bij 80-jarigen, wandeling met nieuwe inwoners ... Er is nabije terugkoppeling tussen de straatambassadeurs en de senioren- en buurtzorgconsulent, die op haar beurt ook de mogelijkheden bekijkt om de werking in andere buurten te introduceren. Zo werden de eerste stappen gezet om samen met de bestaande vrijwilligers van Meldpunt Veilig en Proper Eeklo te bekijken of hun werking onder de vlag 'straatambassadeurs' beter tot zijn recht kan komen. 

In september vond de 2de editie van het Galgenbosfeest plaats, een mooie samenwerking met Kiemkracht en Volkstuin. Er waren ook randactiviteiten: schaakclub, verteltheater van de bib, bezoek aan de volkstuin, Sportclub Boezjeern, Woonmaatschappij, activiteit met recyclagemateriaal. Er waren een 380-tal aanwezigen. Tijdens deze editie trachtten we in te zetten op verduurzaming voor de komende jaren: Kiemkracht regelde alles qua drank en Volkstuin regelde alles qua eten. De aankoop werd bekostigd door Zorgzame Buurten en de inkomsten werden geschonken aan Kiemkracht en Volkstuin. 

Bovenstaande activiteiten gaven ons interessante inzichten rond hoe buurtgericht werken écht kan werken: vanuit vertrouwensvolle ontmoetingsplaatsen in de buurt, met korte (communicatie)lijnen met de betrokken inwoners, verenigingen en collega's en met een focus op de noden en een constante vinger aan de pols, waakzaam voor de nood aan bijsturing. 

In het kader van de projectsubsidie 'Zorgzame Buurten' rapporteerden we in juni over de vooruitgang, maar even goed blikken we ook samen met de betrokken partners in de buurt graag terug én vooruit. Om die reden organiseerden we in november 2023 2x een terugkoppelmoment met partners, buurtbewoners en betrokken organisaties. Interessante momenten die ons telkens heel wat inzichten brachten om verder aan de slag te gaan. Zo kwamen volgende zaken naar boven: 

  • Buurtsoepés moeten zeker behouden blijven, misschien zelfs frequenter of ook eens op andere tijdstippen: avond/weekend/ ...
  • Er is nood aan een ontmoetingslocatie in de buurt. 
  • Het zou een meerwaarde zijn als partners uit de buurt 2x per jaar worden bijeengeroepen om buurtgerichte zaken te bespreken, zodanig dat iedereen weet wie met wat bezig is. 

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2023

MJP 2023 JR 2023
Exploitatie
Ontvangsten 38.770,00 51.566,32
Uitgaven 34.733,05 27.205,88
Totaal Exploitatie 4.036,95 24.360,44