A-09.01.01 We verzekeren diversiteit in vrije tijd via toeleiden van alle inwoners naar het reguliere aanbod
De werking van sport, jeugd, cultuur en bko geeft alle Eeklonaren de mogelijkheid om kennis te maken met de stedelijke vrijetijdsdiensten, in al zijn vormen, met specifieke aandacht voor de groepen die het moeilijk hebben om toegang te vinden tot vrije tijd.
CULTUUR: specifiek inzetten op 4 doelgroepen: tieners, senioren, mensen in kwetsbare positie; mensen met anderstalige achtergrond. Er worden drempelverlagende activiteiten georganiseerd; publiekswerving met aanbod op locatie. We hernieuwen de 8b-analyse op de ABC-site.
BKO: de BKO kiest voor diversiteit in de ruimste zin van het woord. Maatschappelijke integratie begint vanaf de eerste levensdag. Daarom hebben ook kinderen met een beperking recht op een gelijkwaardige plaats in onze samenleving, met behoud van hun eigen identiteit. Kinderopvang Eeklo trekt de kaart van de inclusieve kinderopvang.
JEUGD: de jeugddienst zet in op stimuleren van jeugdorganisaties om de werking toegankelijk te maken. De helft van hun toelage is gelinkt aan toegankelijkheid. Ze tonen dit aan in het werkingsverslag en via mondelinge jurering. De leidingsploegen worden via vorming warm gemaakt om hier elk jaar meer op in te zetten. Ook in de eigen vakantiewerkingen zet de jeugddienst hard in op diversiteit.
SPORT: de sportdienst ondersteunt de sportverenigingen aan de hand van de subsidiereglementen beleidssubsidie en impulssubsidie. De sportdienst organiseert G-sportkampen, ondersteunt G-sportevenementen en ondersteunt de werking van sportclub Boezjeern. De sportdienst organiseert, al dan niet in samenwerking met andere vrijetijdsdiensten en Wijkcentrum De Kring, sport- en beweegacties voor doelgroepen die drempels ervaren om te sporten of te bewegen.
Wat de Kunstacademie betreft, wordt dit aspect opgenomen in een aparte actie A-08.04.02 Vanuit de KA! zijn er samenwerkingen voor specifieke/nieuwe doelgroepen .
Stand van zaken - indicator
Stand van zaken
2023:
Algemene inspanningen i.k.v. doorstroom naar het vrijetijdsaanbod:
- Al het reguliere vrijetijdsaanbod van Stad Eeklo werd in kaart gebracht. Dit stelt anderstalige nieuwkomers (inburgeraars) in staat om snel een passend aanbod te vinden.
- Daarnaast werd met alle stedelijke vrijetijdsdiensten een overleg ingepland om hen te informeren over de vierde pijler en de mogelijke toename aan anderstalige deelnemers.
- Met Babbelfestijn zetten we actief in op de kennismaking met en doorstroom naar het reguliere vrijetijdsaanbod:
- Gedurende 8 dagen maken de kinderen van Babbelfestijn (laagtaalvaardige kinderen van 6 tot 12 jaar) kennis met het reguliere vakantieaanbod.
- Ze sluiten aan bij een sportkamp, de Gekkowerking, de wijkwerking van de jeugddienst, gaan een activiteit volgen in de bibliotheek en in Het Leen.
- Op de laatste dag van Babbelfestijn worden de ouders uitgenodigd en kunnen ook de ouders kennismaken met de verschillende diensten en medewerkers.
Sport
- Fietslessen:
- Er werden in april en september fietslessen voor volwassenen georganiseerd (1 lessenreeks van 5 halve dagen en 1 lessenreeks van 7 halve dagen).
- In juni was er een fietsnamiddag om jonge kinderen te leren fietsen (Kijk, ik fiets!).
- Sportkampen:
- We lieten anderstaligen binnen Babbelfestijn kennis maken met de sportkampen. In de zomervakantie namen de jongeren deel aan de kampen 'Coolkicks' (5de leerjaar tot 2de middelbaar) en 'Gezelschapsspelen Real life' (1ste tot 4de leerjaar).
- We organiseerden in de paas- en zomervakantie een G-sportkamp. De drempel om in te schrijven voor sportkampen werd verlaagd door nauw samen te werken met Wijkcentrum De Kring. Er was ook een personeelslid van de sportdienst aanwezig op de inschrijvingsmomenten van Wijkcentrum De Kring.
- Schoolsportdag OKAN: we organiseerden een schoolsportdag voor de OKAN-klassen van OLV College Ten Doorn (68 jongeren).
- Uitbreiding laagdrempelig aanbod: in april werd het outdoor fitnessparcours gerealiseerd op de buitenterreinen achter het Sportpark. Het is gratis toegankelijk voor jong en oud.
- De werkingen van sportclub Boezjeern en de UiTPAS werden nogmaals toegelicht op de algemene vergadering van de Eeklose Sportraad.
BKO
- Er werd eind 2022 een nota ingediend over de zorgen rond het huidige inclusiebeleid:
- De toestroom van kinderen uit het buitengewoon onderwijs kende een stijging. Hierdoor werd/wordt de draagkracht van het team in BKO Zuiderzon zwaarder belast.
- Er werd in dialoog gegaan met school De Eik om te kijken of de kinderen op de school zelf konden opvangen worden. De school kan dit niet verwachten van hun leerkrachten en ze willen hun infrastructuur ook niet inzetten hiervoor.
- Om de kinderen uit het buitengewoon onderwijs meer te spreiden, werd beslist dat ouders sedert september 2023 zelf de kans krijgen om een locatie aan te duiden maar dit bleek via het busvervoer onmogelijk te zijn.
Hierna volgde een nieuw gesprek met scholen het Kiempunt en De Eik. Beide scholen bleven aangeven hierover verder geen eigen initiatief te nemen. Het voorstel dat de stad de regie opneemt en de scholen zelf opvang voorziet, kon niet landen. - We blijven samen zoeken naar een constructieve oplossing om de zorg en het draagvlak van kinderen en personeel in evenwicht te houden.
- In het kader van het project 'Zorgzame buurten' wordt jaarlijks een nieuwjaarsreceptie georganiseerd voor de buurt van Sint-Jozef. BKO @bij had in het verleden nooit een officiële opening door Covid 19. Daarom werken we samen aan de organisatie van de nieuwjaarsreceptie in BKO @bij begin 2024. Zo komen de buurtbewoners en ouders en kinderen in contact met elkaar. Op die manier kan iedereen ook kennis maken met het gebouw.
CC De Herbakker en publiekswerking
- In het project Ha Ha Humor Herstelt - een samenwerking tussen PC St-Jan, De Kring, het CC en de KA! - werkten mensen in kwetsbare positie rond humor. Er werd o.m. een oproep gelanceerd om tekeningen in te dienen; die werden van humoristische quotes voorzien en op postkaarten gedrukt.
- In 2023 bleef Club Cultuur op maandelijkse basis bijeenkomen om samen te eten en in groep een voorstelling bij te wonen. Tijdens de bijeenkomsten met Club Cultuur werden de noden van de deelnemers regelmatig afgetoetst met het aanbod. Deze resultaten werden meegenomen in het verder ontwikkelen en aanpassen van het aanbod. Mensen met een anderstalige achtergrond vonden ook sporadisch de weg naar Club Cultuur, dankzij een toeleiding via de werking 'Actief met taal', georganiseerd in Wijkcentrum De Kring.
- Aangezien het cultuurcentrum geen pop-uptheater ter beschikking had in najaar 2023 werd extra ingezet op samenwerking met andere diensten. Dit met het oog op het bereiken van diverse doelgroepen:
- LDC Zonneheem: livestream, circusvoorstelling en participatieve dansvoorstelling;
- Rode Kruis Opvangcentrum: kookworkshop i.s.m. Academie van de Smaak + muzikale omlijsting;
- Wijkcentrum De Kring en Speelbazaar: samenzangmoment en familievoorstelling voor de allerkleinsten;
- JH De Route, N9 en Jeugddienst: Trap 't Af en Cypher met Groen Genoeg in De Blokhutten.
- Inspanningen naar bijzondere doelgroepen is een specifiek onderdeel in het subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen (10 punten). De inspanningen moeten verder gaan dan louter financiële inspanningen.
Bibliotheek
- De bibliotheek organiseerde Voorleesplezier:
- Doelgroep: gezinnen (kinderen en ouders). Met dit initiatief bereikte de bibliotheek gezinnen die minder snel de weg naar de bib vinden.
- Doelstelling: hen op een positieve manier in contact brengen met de werking en medewerkers van de bibliotheek. De gezinnen maakten een bibliotheekkaart aan en leenden al boeken uit.
- Er werd een eerste cyclus van 6 sessies Voorleesplezier voor anderstalige kleuters (3de kleuterklas) georganiseerd. Hiermee werden 8 kleuters bereikt. Kleuters werden op een spelende wijze enthousiast gemaakt over boekjes en werden impliciet geholpen met het verwerven van de Nederlandse taal.
- Als aanvulling op Voorleesplezier werden voorleestassen ontwikkeld. Deze kunnen uitgeleend worden aan ouders van kleuters die Voorleesplezier volgen. Zo worden de ouders versterkt in hun rol die ze opnemen in het leerproces van hun kinderen.
- Babbelfestijn werd voor het eerst georganiseerd met ondersteuning van de bibliotheek (zie hierboven) en zorgt zo voor een reguliere inbedding. Dit wordt door alle partners toegejuicht.
- De kinderen van Kiempunt namen in klasverband deel aan de Leesjury: aangezien een deel van de ouders mensen in kwetsbare positie zijn, is het voor deze kinderen niet evident om deel te nemen aan de Leesjury-bijeenkomsten in de bib, op deze manier konden ze toch deelnemen aan de Leesjury. Op COLTD werden van elk Leesjury-boek tijdelijk 2 exemplaren in de schoolbib gezet: zo konden leerlingen uit het middelbaar deelnemen, zonder zich naar de bib te moeten verplaatsen wat de drempel verlaagde om deel te nemen.
- Mensen in kwetsbare positie werden via derden naar de bibliotheek toegeleid:
- De Herstelacademie organiseerde cursussen in de bib.
- Wijkcentrum De Kring kwam voor een rondleiding naar de bib en liet een aantal van hun activiteiten af en toe plaatsvinden in de bib (gespreksmiddagen, Actief met Taal).
- Het MIRIAM-project kwam om de 2 weken samen in de bib. Op die manier leerden de deelnemers de bib kennen als gastvrije plek en werden ze gestimuleerd om ook individueel naar de bib te komen.
- Net als de vorige jaren zette de bib in op zoveel mogelijk kinderen toegang geven tot boeken:
- Klassen kregen via klasuitleen of boekenboxen boeken ter beschikking in de klas.
- Zo bereikten we ook de kinderen die niet in gezinsverband naar de bib komen en boden we alle kinderen de kans om de leesvaardigheid te verhogen en boden we alle kinderen toegang tot informatie.
KA!
- Bovenstaand project Ha Ha Ha Humor Herstelt.
- Zie ook eerder actie A-08.04.02 - ondersteuning via taal- en inburgeringscoach vanaf 2024.
LDC Zonneheem
- In samenwerking met PC Sint-Jan werd 1x per maand 'Dans je fit' georganiseerd. Met deze beweegactiviteit wilde het PC hun cliënten de beweging naar andere aanbieders leren maken. Het LDC stond in voor het transport van en naar het PC. In het najaar werd deze samenwerking uitgebreid. Voor 2024 voorzien we een structurele samenwerking met meer activiteiten die al in de seniorengids gepland staan.
- Samen met sportclub Boezjeern werd petanque gespeeld met de bezoekers van het LDC.
- Het CC organiseerde activiteiten in het LDC (theater voorstelling, Circus, livestream) om de LDC-bezoekers kennis te laten maken met het CC-aanbod.
- We werkten samen met Woonmee in hun buurthuis in de buurt Crielkens 'Het Roze Blommeke'.
Jeugddienst
- In de eerste jaarhelft zakten de cijfers voor kinderen met UiTPAS kansentarief in de werking GEKKO voor het eerst onder de grens van 50%. Dit lag vooral aan het feit dat de Roefelweek ook in de eerste jaarhelft valt, maar ook omdat de coördinatoren hard inzetten op het bereik van alle kinderen. Het aantal kwetsbare kinderen en animatoren zorgt wel voor een blijvende aandacht en vorming.
- Ook de Hit The Citywerking bleef hoge toppen scheren. De beroepskrachten hadden hun handen vol aan de groep van kwetsbare jongeren die twee keer per week naar de werking kwamen. Er wordt vanuit de stuurgroep bekeken hoe deze werking verder extra kan ondersteund worden, bv. i.k.v. toeleiding naar laagdrempelige professionele ondersteuning rond psychisch welzijn ...
Status
in uitvoeringFinanciële tabel 2023
MJP 2023 | JR 2023 | ||
Exploitatie | |||
Ontvangsten | 11.013,18 | 7.708,50 | |
Uitgaven | 117.273,50 | 102.542,02 | |
Totaal Exploitatie | -106.260,32 | -94.833,52 | |
Investering | |||
Uitgaven | 3.388,15 | 3.388,15 | |
Totaal Investering | -3.388,15 | -3.388,15 |