Met het oog op een sociaal gedragen energietransitie tracht de stad Eeklo vooruitstrevende en duurzame keuzes te maken en maximaal in te zetten op duurzame energiebronnen. De stad Eeklo behoudt hierbij zijn pioniersrol in Vlaanderen.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

2023:

Energielandschap 2050

De stad Eeklo maakt als lid van de stuurgroep verder werk van het project 'Energielandschap 2050'. Het Energielandschap 2050 is een ruimtelijke regionale energievisie, gebaseerd op wat ruimtelijk, maatschappelijk, technisch en financieel mogelijk is. De visie maakt duidelijk welke hernieuwbare energie-installaties een bepaalde plek kunnen krijgen en waarom.

Klimaatwijken

Het project Klimaatwijken werd samen met Departement Omgeving en de Woonmaatschappij Meetjesland uitgewerkt. Er waren een aantal plaatsbezoeken, workshops en een participatiemoment met inwoners van het Wilgenpark. Het studiebureau werkt die input verder uit in de conceptstudie. De studie wordt opgeleverd in 2024.

Zon in Eeklo

Ecopower werkte een nieuw voorstel uit voor een residentieel aanbod naar een doelgroep die nu meestal uit de boot valt: de huurders-verhuurders. Hiermee zal verder gebouwd worden op de ervaringen uit het 'Buurzame Stroom'-project in Gent. Het CBS keurde het voorstel in het najaar 2023 goed, de uitrol is voor het voorjaar 2024.

SCCALE

Stad Eeklo is replicate site in het Europese Horizon 2020-project SCCALE. SCCALE staat voor Sustainable Collective Citizen Action for a Local Europe, in het Nederlands: Duurzame collectieve burgeractie voor een lokaal Europa. Dit Europees project streeft ernaar om 26 energiegemeenschappen of energiegroepen op te bouwen, de aanzet te geven tot de oprichting van 34 gemeenschapsprojecten en een uitgebreide methodologie te ontwikkelen voor de oprichting van energiegemeenschappen en -groepen die in Europa en daarbuiten kan worden gerepliceerd.

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2023

MJP 2023 JR 2023