G
Terug
A-03.02.05 De stad rolt een voedselstrategie uit in co-creatie met alle partners
De voedselstrategie omvat een zichtbare korte voedselketen, duurzame consumptie en productie van voeding. Er is aandacht voor het creëren van een sociale meerwaarde rond voedingsinitiatieven, vermijden van voedselverlies en hergebruik van voedselafval.
Ook intern wordt er duurzaam voeding aangekocht en verbruikt.
Door samenwerking met verschillende partners worden plaatselijke producenten en consumenten met elkaar verbonden.
Stad Eeklo speelt een organiserende, faciliterende en steunende rol in dit project, waarbij scholen, horeca, producenten ... belangrijke partners zijn.
De voedselstrategie is begin 2022 uitgeschreven. Nu volgt de uitrol.
Stand van zaken - indicator
Stand van zaken
2023: Volgende activiteiten werden uitgerold:
- afwerking workshops voor secundaire scholen duurzame voeding;
- deelname webinar 'Met Lef aan de slag in jouw gemeente. Mondiale solidariteit' op 31/01;
- onderzoek naar werking rondom openbaar eetbaar groen in wijken in Eeklo: bedeling folders op Herbakkersplein/Pastoor De Nevestraat en Melkerij;
- onderzoek naar samenwerking met wijk Sint-Jozef en BKO @bij, alsook Wilgenpark en Louis Van Doornestraat;
- voorbereiding samenwerking rond openbaar eetbaar groen - workshop 'koken met restjes' i.s.m. Activiteitencentrum HanNAH (Vierklaver) en buurt Melkerij;
- lokaalmarkt op 01/04/2023;
- ondertekening engagementsverklaring Lokaal Voedselbeleid VVSG;
- ontbijt voor personeel met lokale duurzame voeding o.a. Voedselteam;
- onderzoek naar samen tuinieren en openbaar eetbaar groen met LDC Zonneheem en basisschool De Tandem;
- B2B markt tussen Meetjeslandse producenten en horeca en handelszaken uit het Meetjesland in mei 2023 (i.s.m. Goeste Meetjesland);
- 2 standhouders lokale producenten op donderdagse markt;
- week van de korte keten (mei 2023): gedurende 3 weken infostand in de bibliotheek met boeken rond duurzame voeding en info rond plaatselijke producenten;
- op vraag van BKO's: opzoekingen duurzame budgetvriendelijke vieruurtjes;
- jurering GIP COLTD o.a. voedselverspilling;
- verdere deelname leaderproject 'Korte keten Meetjesland Goeste' met realisatie van website lokale producenten Meetjesland, gadgets en ambassadeursnetwerk;
- aanbod trajecten lagere scholen met o.a. thema voeding door De kleine helden;
- advies Too Good to Go in LDC Zonneheem;
- advies Let's Save Food.
Status
in uitvoeringFinanciële tabel 2023
MJP 2023 | JR 2023 | ||
Exploitatie | |||
Ontvangsten | 1.500,00 | 1.500,00 | |
Uitgaven | 3.995,00 | 3.012,95 | |
Totaal Exploitatie | -2.495,00 | -1.512,95 |