Een van de centrale elementen in het decreet lokaal sociaal beleid is de ontwikkeling van het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO), een samenwerkingsverband tussen minimaal OCMW, CAW en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW). In het GBO worden de krachten van deze drie eerstelijns welzijnsvoorzieningen gebundeld om zo de toegang tot hulp- en dienstverlening te verhogen, onderbescherming tegen te gaan en de complexiteit van de vragen te kunnen aanpakken. Actieve rechtenverkenning en outreachend werken zijn belangrijke principes uit het GBO die ertoe bijdragen dat kwetsbare personen en gezinnen daadwerkelijk worden bereikt.

Dit GBO zorgt ervoor dat elke burger:
- ofwel zelf de weg vindt naar het meest passende aanbod of de sociale grondrechten
- ofwel via vindplaatsgerichte en outreachende acties bereikt wordt om toe te leiden naar het meest geschikte aanbod en de realisatie van de grondrechten.

We werken samen met besturen van de eerstelijnszones Meetjesland Oost en West, de Diensten voor Maatschappelijk werk van de ziekenfondsen en CAW Oost-Vlaanderen.
Welzijnsband Meetjesland is trekker.

Kwaliteit (toelichting)

2022:
Het inwinnen van advies bij de DPO's van de lokale besturen, CAW's en DMW van de mutualiteiten voor het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst en het delen van gegevens, zorgde voor de nodige vertraging. Donderdag 21/04/2022 was het startmoment voor de maatschappelijk werkers en werd GBO éénoudergezinnen uitgerold in het Meetjesland. In april '22 gebeurden de eerste aanmeldingen en kon men aan de slag gaan. In eerste instantie werden de toeleiders beperkt tot de scholen, CLB's en Kind en Gezin en dit uit voorzorg voor een te grote caseload. Uiteindelijk werden Katrol en de Huizen van het Kind alsnog toegevoegd als toeleiders van éénoudergezinnen.
In het najaar van 2022 volgt een eerste evaluatie van het project.
Er is ook een samenwerking met Hogent. Zij beslisten om hun opdracht in GBO te verlengen tot eind 2022. Er werden 3 uitdagingen geselecteerd die worden aangegaan met de klankbordgroep: 
A.  administratieve en procedurele ontlasting van zowel cliënten als sociaal werkers
B.  verhoging van telefonische bereikbaarheid van de diensten zowel voor cliënten als medewerkers
C.  centraal beschikbaar stellen van alle concrete contactgegevens en nummers en doelstellingen enz. van onze diensten voor cliënten.

De overheid besliste begin april om in het kader van ondersteuning in functie van de Oekraïnecrisis een éénmalige extra subsidiering toe te kennen aan GBO Meetjesland van € 75.000. Dit project werd niet weerhouden door de Raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland.

In de tweede helft van 2022 was een evaluatie van de testfase voorzien, alsook de mogelijkheid tot bijsturen. Er werden 33 GBO-trajecten  opgestart, waarvan 8 trajecten voor Eeklo.  Het was bij aanvang de bedoeling om de toeleiders beperkt te houden, gelet op de hoge werkdruk bij de OCMW's.   

Voorlopig wordt niet verder opgeschaald naar meer toeleiders. Er wordt eerder gekozen om  de kubusmethode verder te verdiepen op volgende werkwijze: 

- behalve eenoudergezinnen kunnen nu ook andere complexe dossiers instromen via de gekende kubusmethode. Zit je vast in bepaalde dossiers in een onthaalfase? Heb je nood aan de expertise van andere GBO-kernpartners? De geïntegreerde en proactieve samenwerking van GBO kan hierop een antwoord bieden.

- we wachten niet op doorverwijzingen; iedere partner kan ook de eigen interne aanmeldingen via de flow GB-kubusmethode laten verlopen.

Ook de case-managers binnen het Miriam-project gaan aan de slag met de kubus-methode.

Kwaliteit (indicator)

G

Financiële tabel 2022

JR 2022 Kost_2022 Opbrengst_2022
Exploitatie
Uitgaven -397,53 -397,53 0,00
Totaal Exploitatie 397,53 397,53 0,00

Status

in uitvoering