Zorgzame Buurten zijn buurten waar inwoners er zijn voor en met elkaar en waar formele en informele hulp naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Een buurt waar er ook ruimte is voor ‘het kleine helpen’ en waarbij we als lokaal bestuur op stap willen gaan met de inwoners op zoek naar wat zij nodig hebben in de buurt om zich goed te voelen. Binnen een Zorgzame Buurt willen we stimuleren dat zowel inwoners als professionele partners stappen zetten naar elkaar, elkaar meer vinden. Het betrekken van de inwoners staat centraal. We willen een nabije opstap creëren naar het ruime zorg- en hulpverleningsaanbod dat er al is in stad Eeklo.
Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse Regering lanceerde in 2021 in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht een projectoproep ‘Zorgzame Buurten’. Pilootprojecten krijgen hierbij de kans om in te zetten op de eerste ervaringen met het creëren van een Zorgzame Buurt. Lokaal bestuur Eeklo diende een project in voor de buurt Sint-Jozef en kon hiervoor rekenen op de steun van een geëngageerd netwerk aan lokale partners.

Kwaliteit (toelichting)

2022:
In maart 2022 ging het project Zorgzame Buurten van start. Binnen de projectaanvraag werd een buurtprofiel opgemaakt waarvoor enkele kwantitatieve gegevens van de buurt verzameld werden. Een eerste aanzet om tot een veranderingstheorie te komen waarmee we verduurzaming van het project binnen de buurt kunnen realiseren.
Uit onze projectaanvraag bleek dat we prioritair zouden moeten inzetten op het verzamelen van kwalitatieve gegevens. Om die reden werden volgende stappen gezet:

Zowel interne als externe netwerkpartners werden uitgenodigd voor een eerste overleg waarin we het project hebben voorgesteld, maar even goed geluisterd hebben naar de noden of intenties van de partners. Zowel professionele partners als buurtbewoners werden uitgenodigd en gingen ook enthousiast in op de uitnodiging.
Uit de eerste gesprekstafels bleek dat jongeren een belangrijke doelgroep zijn binnen onze buurt. De buurtbewoners hebben het moeilijk met hun aanwezigheid of ervaren overlast, de jongeren zelf geven aan geen plek te vinden waar ze zich thuis kunnen voelen. Overleg met de jongerenwerkers van het Sociaal Huis en De Plek vond plaats.
In LDC Zonneheem werd een participatiemoment 'Koffiekletsen met Zonneheem' georganiseerd rond de noden van de buurt. Er werden ook enquêtes verspreid rond de buurt waaruit we de nodige kwalitatieve informatie halen.
Samen met Plattelandscentrum Meetjesland werd een aanvraag voor het project 'straatambassadeurs' ingediend. We hopen via deze weg extra ondersteuning te kunnen voorzien voor de werking van 'Meldpunt veilig en proper Eeklo'. In het najaar lopen de eerste gesprekken met Plattelandscentrum Meetjesland; ook gemeente Sint-Laureins stapt mee in het project met hun deelgemeente Waterland-Oudeman. De eerste besprekingen met de partners zijn nog vaag. We voorzien een eerste 'infoavond' in Sint-Jozef begin 2023. 
Via de scholen werd een flyer verspreid met een tekenwedstrijd: om het project bekend te maken maar ook om van de allerkleinsten te weten te komen hoe zij hun droombuurt zien.
De 'Soep op de stoep'-babbels van LDC Zonneheem werden in het voorjaar georganiseerd in de buurt Sint-Jozef. Er was aanvankelijk een wisselend succes, maar we merken dat het vruchten afwerpt om gedurende een langere periode in dezelfde buurt te blijven. Het concept begint te leven, rond de soepkar ontdekken we wat er leeft bij de inwoners en leren inwoners zowel ons als elkaar beter kennen.  In het najaar wordt Soep op de stoep 'Buurtsoepé'. Dit loopt goed zowel in Sint-Jozef als de locaties verbonden aan LDC Zonneheem. Veelal terugkerende gezichten, maar ook nieuwe mensen. De buurtsoepé wordt steeds aangekondigd met een flyer die uitgedeeld wordt in de buurt waar de buurtsoepé doorgaat + de data worden steeds vermeld in het Eikenblad en op eeklo.be. 
In september 2022 vond het Galgenbosfeest  plaats in Sint-Jozef. Dit werd georganiseerd naar aanleiding van een buurtbevraging van dienst omgeving in kader van het herinrichten van het Galgenhof. Dit was een groot succes met zo'n 300 aanwezigen. In september 2023 plannen we een vervolgeditie. 
Tijdens de werkgroep ontmoeting denken we verder na met buurtbewoners, verenigingen en professionelen welke activiteiten we kunnen organiseren in de buurt. Tijdens deze activiteiten staan verbinding en ontmoeting centraal. We organiseren in januari 2023 een nieuwjaarsdrink voor de inwoners van Sint-Jozef. Andere ideeën voor 2023: activiteit rond dag van de buur, creatieve tentoonstelling... 

Rond Vervoer op Maat waren er in 2022 veel vraagtekens. De consultancy door Rebel Group via ODAV (Overleg van Diensten voor Aangepast Vervoer) werd afgerond. De resultaten werden toegelicht aan het college van burgemeester en schepenen. Op de gemeenteraadscommissie rond basisbereikbaarheid werd er ook even bij het onderwerp Vervoer op Maat stilgestaan.
Ondertussen werd de vraag gesteld aan de DAV's om de huidige werking te continueren tot eind 2024. De aanpak rond de uitrol van Basisbereikbaarheid werd aangepast. De opstart van een mobiliteitscentrale zal niet van meet af aan gebeuren, maar in een latere fase worden uitgerold. Het college van burgemeester en schepenen besliste de huidige werking verder te zetten tot eind 2024, dit werd ook zo bevestigd aan departement Mobiliteit & Openbare Werken.
Wat subsidiëring betreft was er even sprake van een wijziging in aanpak van de subsidietoekenning. De ritten i.k.v. doktersconsultatie en revalidatie zouden niet meer gecompenseerd worden waardoor er een navenant subsidieverlies zou zijn (voor ons ca. 45%). Op 23 juni 2022 werd ons via ODAV gemeld dat er een politieke beslissing is dat er geen wijzigingen zullen doorgevoerd worden in de huidige werkwijze m.b.t. uitvoering ritten DAV’s. 

Kwaliteit (indicator)

G

Financiële tabel 2022

JR 2022 Kost_2022 Opbrengst_2022
Exploitatie
Ontvangsten 125.856,30 0,00 125.856,30
Uitgaven 27.152,93 27.152,93 0,00
Totaal Exploitatie 98.703,37 -27.152,93 125.856,30

Status

in uitvoering