Eeklo is een Warme Stad voor iedereen en creëert een ondersteunende omgeving met specifieke aandacht voor haar jonge en oudere inwoners. Veerkracht wordt versterkt, mensen zorgen voor zichzelf en voor elkaar, geestelijke gezondheidsproblemen en erger worden voorkomen.

Kwaliteit (toelichting)

2022:
1) Het netwerk dat we in 2021 opgestart hadden is nu vervangen door AZIS+. We kwamen in 2022 5x samen. Het netwerk wordt getrokken door Pakt.
AZiS+ (Assertieve Zorg in de Samenleving) richt zich naar mensen die gepaste zorg missen, zorg mijden of slachtoffer zijn van zorgverlamming. Het gaat om mensen met een ernstige psychiatrische problematiek in combinatie met een complexe sociale problematiek (dakloosheid, verslaving, financiële problemen, verstoorde relaties,...) waarbij we er vanuit de hulpverlening moeilijk in slagen een zorgzame relatie en een gepast zorgtraject op te bouwen. AZiS+ is een netwerk van organisaties dat zich engageert kortere lijnen in zorg te creëren. Kortere lijnen naar de doelgroep en tussen de verschillende zorgverstrekkers. Dit door het organiseren van regelmatig overleg op casusniveau en het inzetten op aanklampende outreachende zorg. De outreachende zorg (indicatiestelling) wordt opgenomen door medewerkers gedetacheerd vanuit de mobilteams, in samenwerking met het Brugteam (CAW.) Netwerkpartners: CAW Oost-Vlaanderen, CGG Adentro, PC St-Jan Eeklo, Meetjeslandse Psychologenkring, De Sleutel, Wijkcentrum De Kring, Stad en OCMW Eeklo, Politiezone Meetjesland, PAAZ Alma Eeklo, ELZ, Mobil Team Meetjesland.

2) Met het coronabudget werd de psychologische hulpverlening verdergezet en uitgebreid:
- binnen het sociaal huis: individuele psychologische hulp voor OCMW-cliënteel: 2 halve dagen/maand (gestopt eind 2022)
- binnen het LDC Zonneheem: individueel psychologische hulp en thematische groepstherapie (sinds september 2022 via de conventie)
- er werd een samenwerking aangegaan met CGG Adentro om cultuursensitieve psychologische hulp te bieden aan OCMW-cliënten die erkend vluchteling zijn (gestart 1 juni 2022)
- tussenkomst bij doorverwijzing naar psychologen

3) In LDC Zonneheem voorzien we onder begeleiding van een psycholoog mantelzorgcafés, waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en praten over wat hen bezighoudt.

4) We namen verder deel aan de werkgroep psychologische functies in de eerste lijn ivm hervorming, via de eerstelijnszone.

5) Met het project PiT! wordt gewerkt aan het mentaal welzijn van kinderen van de lagere school (zie actie A-08.01.01)

6) Warme stad: - bank met Warme William werd actief gebruikt als promotiemiddel en werd op volgende locaties gezet:  op de site van De Zuidkaai, op de Markt, aan de blokhutten (tijdens studiedag rond onderwijs en welzijn)
- fotoshoot met Warme William op pretbazaar van 18/05

6) 10 daagse van de veerkracht (van 1 tot 10 oktober)
Programma uitgewerkt voor Eeklo met verschillende partners:
- een spreukenwandeling (i.s.m. De Plek, Logo Gezond+ en Eerstelijnszone Meetjesland)
- workshops voor jongeren tussen 15 en 30 jaar:  o.a. mediteren, technieken om zich te ontspannen, expressionistisch schilderen, drummen op olievaten en taekwondo (door De Plek)

7) Sessies rond zelfzorg en veerkracht voor jeugdwelzijnswerkers: op het Jeugdwelzijnsoverleg van 20/10/2022. Dit omdat de jongste jaren uitdagend zijn geweest. Op het programma: grenzen bewaken, burn-out vermijden, spelen met veerkracht, ademhalen en powerdance, een fietstocht langs welzijnsorganisaties o.a. PZ Sint-Jan, De Sleutel, Timanti en Kadee-Tournesol.

Kwaliteit (indicator)

G

Financiële tabel 2022

JR 2022 Kost_2022 Opbrengst_2022

Status

in uitvoering