De site van de Kunstacademie, de bib en CC De Herbakker wordt een kruispunt van cultuur, met veel aandacht voor publiekswerking. In een 2-jaarlijkse formule resideert een kunstenaar, bij voorkeur jong en regionaal, een aantal maanden op de ABC-site. Er is expo-/repetitie-/experimenteerruimte in ruil voor een projectwerking - al dan niet met toonmoment - met amateurs/wijk(en)/doelgroep(en). 
De stad wil met deze actie zowel amateurkunstenaars als professionele kunstenaars ondersteunen, dit door het aanbieden van infrastructuur (bv. in CC De Herbakker, JC Kubiek, LDC Zonneheem, de kunstacademie …), technische ondersteuning (bv. de hulp van de theatertechniekers), het aanbieden van materiaal en de organisatie van laagdrempelige activiteiten waar kunstenaars aan een breed publiek kunnen tonen wat ze in hun mars hebben.
De infrastructuur wordt ter beschikking gesteld van de (sociaal-)culturele verenigingen, die daarbij professionele ondersteuning krijgen op vlak van techniek en promotie. 

Vanuit een inhoudelijke werking, ontwikkeld in de dienst cultuur, wordt verbinding gemaakt met (potentieel) publiek, met diverse doelgroepen. Bestaande platforms (o.a. ARC) vormen belangrijke stakeholders. Centraal staat de toegang tot cultuur.

De eerste Artist in Residence voor de ABC-site komt in 2022.

Kwaliteit (toelichting)

2022: 

Er is een nieuwe stafmedewerker culturele publiekswerking in dienst sinds juni 2022.  Club Cultuur is van start gegaan, er zijn 5 bijeenkomsten geweest. Club Cultuur voerde een drempelonderzoek van het cultuurcentrum uit, er is een analyse-oefening geweest met oplossingstafels voor een aantal B's. Het project Braakland is geïnstalleerd en in juni 2022 toegelicht aan organisaties en partnerverenigingen die met jongeren werken.

Er is een algemene visie over culturele publiekswerking geformuleerd: https://www.eeklo.be/thema/detail/187/publiekswerking. De visie dient op regelmatige basis herzien en afgestemd te worden op het DNA van de cultuurwerking.

Om het voortraject van Braakland verder te ontwikkelen ging de culturele publiekswerker in gesprek met verschillende (potentiële) partnerorganisaties en woonde op regelmatige basis het jeugdafstemmingsoverleg bij om de noden en behoeften op te sporen in de context van jeugdcultuurbeleving in Eeklo.

Vanaf september 2022 komt Club Cultuur maandelijks samen om te eten en een voorstelling in het cultuurcentrum bij te wonen. Per bijeenkomst nemen 10 tot 15 deelnemers deel; in een steeds wisselende samenstelling. Het transport heen en terug en het niet weten met wie naar een voorstelling te gaan, zijn de voornaamste drempels die uit de analyse-oefening voortvloeiden. In de huidige vorm van Club Cultuur worden deze drempels weggewerkt. Daarnaast worden de noden van de deelnemers van Club Cultuur op regelmaat afgetoetst met het aanbod. Deze resultaten worden meegenomen in het verder ontwikkelen en aanpassen van het aanbod. Door interactieve doe- en denkmomenten in te richten die plaatsvinden voorafgaand aan de voorstellingen, leren de deelnemers de werking van het cultuurhuis beter kennen en worden ze gesterkt in hun culturele bewustzijn. Tijdens deze momenten worden thema's als theatercodes, ticketing, programmatie, etc. behandeld en besproken door de deelnemers, onder begeleiding van de culturele publiekswerker en de projectmedewerker vrije tijd vanuit Wijkcentrum De Kring.

De Artiest in residentie Collectief Elan(d) werkte in februari 2022 een week met jongeren van De Waai. In de 2de helft van het jaar werkten ze  het materiaal verder uit dat resulteerde in een toonmoment, voor een besloten publiek van een nieuwe theaterproductie 'RauwRouw'. Het Collectief Elan(d) bracht ook een voorstelling 'I think we need to talk', dat plaatsvond in het auditorium in Aalter.

Kwaliteit (indicator)

G

Financiële tabel 2022

JR 2022 Kost_2022 Opbrengst_2022
Exploitatie
Uitgaven 64.901,77 64.901,77 0,00
Totaal Exploitatie -64.901,77 -64.901,77 0,00

Status

in uitvoering