Eeklo tekende in op een ESF-project Lokale Partnerschappen, dat begin 2021 van start ging. Met dit project wilden we – via een netwerk van organisaties, hulpverleners en potentiële werkgevers  – kwetsbare jongeren helpen om drempels naar werk of een opleiding weg te werken; dit door een veilige plek te creëren waar deze jongeren welkom zijn. De Plek was een jeugdwelzijnswerking die rust, actie en ondersteuning bood aan jongeren en jongvolwassenen (15 – 30 jaar).

OCMW Eeklo was promotor van het project, samen met de partners OCMW’s Kaprijke en Sint-Laureins, Wijkcentrum De Kring, Welzijnsband Meetjesland, VDAB, RCGG, CGG Eclips, Pronatura, M-accent, de Sleutel en PC Sint-Jan. De subsidies voor DE PLEK stopten eind 2023. Deze actie stopt in de loop van 2024, nadat de financiële en inhoudelijke rapportage is gebeurd. We blijven rapporteren over onze jongerenwelzijnswerking in andere acties zoals A-07.05.02 Via vrijetijdsbeleving van jongeren werken we aan de verbetering van hun welzijn.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

1ste helft 2024: De werking van de Plek stopte eind 2023. De administratieve afhandeling werd pas afgerond in het voorjaar van 2024.
Begin maart 2024 werd de rapportage van werkingsjaar 2023 ingediend bij ESF. In mei en juni werden alle werkgevers van het project aangeschreven om de openstaande saldo's van de personeelskosten te vereffenen. Ook de laatste facturen werden betaald. Na de eindafrekening bleek dat er nog een restbedrag is van € 106.475,98. Dit mag de stad houden en dit hoeft niet worden terugbetaald aan de subsidiegever.

Heel wat jongeren die vroeger terecht konden in de Plek klopten vanaf het voorjaar van 2024 aan bij de jeugddienst van Eeklo. De jongerenwerkers die daar werken, geven aan dat ze niet alle specifieke vragen van deze jongeren kunnen beantwoorden bv. over verslaving, over mentaal welzijn ...
Daarom was het belangrijk dat er een opvolger van De Plek zou zijn. Daarom werd werk gemaakt om het bestuur en de partners te overtuigen om van start te gaan met een Jongerenhuis. Er werden heel wat subsidies aangevraagd. Van Overkop en Leader kregen we een positief antwoord. Voor Overkop moet er wel worden samengewerkt met Zelzate.
Dit voorjaar werden ook al twee interne vacatures gelanceerd voor het Jongerenhuis; één voor coördinator en één voor jongerenwerker.
Deze zomer worden er al prikkelacties gedaan met de jongeren (bv. samen de ruimte inkleden, nadenken over activiteiten ...). De officiële opening van het Jongerenhuis is voorzien in het najaar.

Nog enkele resultaten van de werking van de Plek:

  • 330 jongeren bereikt over 2 jaar tijd - 60 % van de jongeren kwam uit Eeklo/Kaprijke/Sint-Laureins, 40 % uit de aanliggende gemeentes rond de mobiliteitsas;
  • 200 afgesloten trajecten;
  • 100 trajecten rond mentaal welzijn;
  • 65 trajecten rond verslaving;
  • 110 trajecten rond arbeid;
  • 50 doorverwijzende diensten.

Intussen was er ook een nieuwe ESF-oproep. Er werd hierbij gestreefd naar één overkoepelend project voor heel het Meetjesland. De stad Eeklo gaf hiervoor zijn engagement. In het najaar 2023 werden hiervoor door de ESF-capacitybuilders volgende kernpartners geselecteerd: Fiola vzw, Lejo vzw en COMPAAN. Stad Eeklo en Aalter zaten ook in de kerngroep en werkten samen met de andere partners een projectvoorstel uit voor de regio. Het nieuwe project kreeg de titel: B-OOST.

Status

uitgevoerd

Financiële tabel 2024

MJP 2024 Opbrengst 2024 Kost 2024
Exploitatie
Uitgaven 0,00 0,00 10.374,37
Totaal Exploitatie 0,00 0,00 -10.374,37