Het doel van inburgering is om mensen die naar België migreren, zelfredzaam te maken en hen de kans te geven om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Het vroegere inburgeringstraject bestond uit drie pijlers: lessen Nederlands, maatschappelijke oriëntatie en trajectbegeleiding (begeleiding naar werk, verdere studies ...).
Daar kwam een vierde pijler bij. De inburgeraar krijgt een bijkomend traject op maat om zijn/haar sociaal netwerk en participatie te versterken. Het gaat over een bijkomend traject van 40 uur. Dit kan via een buddyproject; een stage bij een bedrijf, vereniging, organisatie of lokaal bestuur; toeleidingstraject in het vrijwilligerswerk; taalstages; een kennismakingstraject in cultuur-, jeugd-, sportvereniging, woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum, buurtwerking.
Lokale besturen krijgen de regie over deze vierde pijler. Op termijn wordt de vierde pijler opgenomen in het integratiedecreet.

Met subsidies van de Vlaamse overheid en AMIF loopt/liep in Eeklo een proeftuin om deze vierde pijler van het inburgeringstraject uit te bouwen: Eeklose inburgeraars die niet meteen perspectief hebben op werk/opleiding, volgen een individueel traject waarbij ze professioneel begeleid worden naar groepsactiviteiten en/of vrijwilligerswerk. Doorheen het traject worden de inburgeraars zelfredzaam en ze worden versterkt zodat ze een sociaal netwerk kunnen opbouwen en participeren in onze samenleving. Daarbij zal er ook specifiek ingezet worden op inclusieve werkvloeren.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

1ste helft 2024: Op 01/03/2024 organiseerden we een ontmoetingsmoment voor inburgeraars en nieuwkomers in het kader van het participatietraject. De organisatie was in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering. Er werden doelgericht uitnodigingen verzonden naar inburgeraars die gekend zijn bij het Agentschap. Ook partnerorganisaties en collega's zoals de integratieconsulenten, consulent sociale activering, MIRIAM-project, Wijkcentrum De Kring ... maakten reclame. Het ontmoetingsmoment vond plaats in LDC Zonneheem. Verplichte inburgeraars werden uitgenodigd voor een korte presentatie over het participatietraject en het aanbod in Eeklo. De presentatie werd twee keer voorgesteld, telkens met een tolk (Arabisch & Engels). Gelijktijdig liep een vrijetijdsmarkt waar verschillende vrijetijdsdiensten en organisaties hun werking voorstelden. De volgende diensten waren aanwezig: buddywerking, cultuur, bibliotheek, Kunstacademie, N9, Wijkcentrum De Kring, Jeugdhuis De Route, sportdienst, LDC Zonneheem, Buurtsoepé. Ook Comeet was aanwezig en verkocht UiTPASsen. Er was een maatschappelijk assistent van het Sociaal Huis aanwezig om rechtenverkenning te doen i.k.v. de UiTPAS. We mochten 40 inburgeraars en nieuwkomers ontvangen. Het initiatief werd door de vrijetijdsdiensten en aanwezige inburgeraars als heel waardevol ervaren. Om die reden zal het initiatief jaarlijks terugkomen. 

In april 2024 startten we een nieuwe oefenkans Nederlands op in LDC Zonneheem. De oefenkans kreeg de naam Babbelaars. Maandelijks komt een groep anderstalige deelnemers samen met Nederlandstalige vrijwilligers. Aan de hand van een thema wordt in gesprek gegaan met elkaar. Er mogen ook Nederlandstalige deelnemers meedoen, dit vergroot de spreekkansen voor de anderstalige deelnemers. Op dit moment zijn er twee vrijwilligers die de oefenkans voorbereiden en begeleiden. We mochten in de periode april - juni 2024 telkens 3 tot 6 deelnemers verwelkomen. In de zomer van 2024 organiseren we activiteiten: een picknick en minigolf. In juli 2024 meldden zich twee Nederlandstalige deelnemers aan. 

In mei 2024 startte het organisatienetwerk oproep 41 op. Lokale besturen hebben een decretale regierol inzake integratiebeleid. Voor de vierde pijler moeten lokale besturen het aanbod ontsluiten. Met oproep 41 werden Europese middelen vrijgemaakt om een netwerk op te richten in de referentieregio. Dit netwerk zal inzetten op het uitbouwen en ontsluiten van aanbod in de regio. Er wordt onderzocht hoe we bestaande mensen en middelen beter kunnen inzetten. We brengen hefbomen in kaart die nodig zijn om goede werkingen te continueren en te verduurzamen. Stad Deinze is penhouder. Er werden twee personeelsleden aangeworven: een coördinator en netwerkcoach. De stafmedewerker diversiteit en de taal- en inburgeringscoach volgen de stuurgroep mee op. Er wordt teruggekoppeld naar de Welzijnsband. 

Op 04/06/2024 werd een opleiding taaliconen georganiseerd voor alle vrijetijdsdiensten en dienst communicatie. Ook Wijkcentrum De Kring en de Huysmanhoeve sloten aan bij de vorming. Het Agentschap Integratie en Inburgering gaf een uitgebreide toelichting over de taaliconen en hoe ze te gebruiken. Aan de aanwezigen werd gevraagd om de taaliconen vanaf heden te gebruiken in hun communicatie (affiches, brochures, flyers ...) en op de UiTdatabank. Door de taaliconen toe te voegen aan de activiteiten die in de Uitdatabank worden ingevoerd, wordt een doorstroom naar ikdoemee.be mogelijk gemaakt. Ikdoemee.be is een Vlaams online platform waar inburgeraars geschikte activiteiten kunnen vinden voor het participatietraject. Alle activiteiten die op ikdoemee.be staan, zijn toegelaten voor het participatietraject. De website is beschikbaar in verschillende talen en laat inburgeraars (en andere gebruikers) toe om makkelijk te filteren. De taal- en inburgeringscoach keurt alle activiteiten die vanuit de UiTdatabank doorstromen naar ikdoemee.be, goed of af i.f.v. het participatietraject. Sinds de vorming hebben Wijkcentrum De Kring, Buurtsoepé, Cultuurhuis en de Huysmanhoeve reeds activiteiten toegevoegd met taaliconen. 

De buddywerking liep vlot in de eerste helft van 2024. In juni 2024 waren zeven duo's bezig met de buddywerking. Deze duo's doen het goed. Enkele duo's hebben reeds hun 40 contacturen behaald. Zij geven aan om de buddywerking niet te willen afronden. Ze blijven betrokken bij de communicatie en sluiten aan bij de groepsmomenten. Het contact met deze duo's is echter minder frequent. Ze vragen weinig opvolging. Het afgelopen half jaar zijn twee buddyduo's gestopt met de buddywerking. Het zijn altijd de buddy's die het initiatief nemen om de buddywerking stop te zetten. Meestal wegens tijdsgebrek of wegens 'te intensief'. We proberen heel sterk op maat te werken om de intensiteit van de buddywerking af te stemmen op de duo's. Er zijn op dit moment nog negen aangemelde nieuwkomers die wachten op een buddy. De deelnemer wiens buddy heeft afgehaakt, wacht ook nog op een nieuwe buddy. Het zoeken en vinden van nieuwe buddy's loopt moeizaam. 

Actief met taal blijft een populaire en toegankelijke oefenkans Nederlands in Eeklo. De maximumcapaciteit van 15 deelnemers wordt zo goed als altijd bereikt. Voor het eerst organiseert Wijkcentrum De Kring ook Actief met taal in de zomervakantie. In de vakantieperiodes is er steeds een grote vraag naar extra taaloefenkansen omdat de lessen Nederlands dan niet plaatsvinden. 

In de eerste helft van 2024 startten we met een kerngroep Samenlezen. In deze kerngroep zit Wijkcentrum De Kring, de bibliotheek van Eeklo, de Kunstacademie, Ligo en de taal- en inburgeringscoach van stad Eeklo. We onderzoeken de mogelijkheden om in 2024 te starten met een nieuwe oefenkans Samenlezen, in de bibliotheek van Eeklo. Samenlezen is een gekend concept waar er in kleine groep teksten, verhalen, gedichten ... worden gelezen en nadien besproken. 

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2024

MJP 2024 Opbrengst 2024 Kost 2024
Exploitatie
Ontvangsten 15.407,33 6.145,20 0,00
Uitgaven 4.173,50 0,00 815,00
Totaal Exploitatie 11.233,83 6.145,20 -815,00