De brugfiguur maakt de brug tussen het gezin, de school en andere sectoren (bv. hulp- en dienstverlening, opleiding, werk, huisvesting …). De focus ligt op de sociale grondrechten (bv. recht op erbij horen, recht op cultuur en vrije tijd, recht op arbeid, recht op onderwijs, recht op inkomen en sociale zekerheid, recht op huisvesting, recht op gezond leefmilieu, recht op gezondheid en recht op bijstand …). De brugfiguur werkt tot nu toe enkel met gezinnen met kinderen op de lagere school. Vanaf 2024 breiden we dit uit naar het secundair onderwijs.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

1ste helft 2024:

Brugfiguur basisonderwijs

Er is met elke Eeklose basisschool een formele samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor de periode 01/09/2021 – 31/12/2025. 

De brugfiguur, gesubsidieerd door de stad en de scholen, maar werkzaam bij Wijkcentrum De Kring, begeleidde de afgelopen jaren gemiddeld 59 gezinnen per schooljaar, met een gemiddelde van 150 kinderen per schooljaar. Vanaf 2015 tot en met april 2024 had de brugfiguur contacten met 264 verschillende gezinnen. In totaal werd 1.527 keer doorverwezen naar hulp- en dienstverlening, dit is gemiddeld 152,7 keer per jaar.

De brugfiguur schenkt veel aandacht aan het toeleiden van de gezinnen naar cultuur en vrije tijd. Zo zijn er inschrijfmomenten voor de stedelijke vakantiewerking in Wijkcentrum De Kring. Hierbij waren steeds medewerkers van de sport- en jeugddienst aanwezig die de reservatie voor de gezinnen in orde konden maken.

Brugfiguur secundair onderwijs

In het voorjaar 2023 werd een subsidiedossier ingediend voor de projectoproep vanuit Provincie Oost-Vlaanderen (Slaagkansen van leerlingen verbeteren in het leerplichtonderwijs). Dit dossier werd gedragen door alle scholen, Wijkcentrum De Kring en stad Eeklo. De aanvraag werd verzonden door Go! Atheneum en leefschool de Tandem. Eind mei 2023 kregen de scholen de boodschap niet weerhouden te zijn bij de subsidieaanvraag.

Het schepencollege koos voor een langdurige optie en besliste om een procedure op te starten voor een brugfiguur secundair onderwijs voor onbepaalde duur en zelf voor de financiële middelen in te staan. 

De scholen hebben een belangrijke rol in het uitwerken en financieren van deze brugfiguur. Er is een akkoord dat de scholen voor twee schooljaren 20% mee betalen in het project. Hierbij heeft de brugfiguur een aanstelling van 0,8 VTE bij stad Eeklo en een tijdelijke 0,2 VTE van twee jaar bij de scholen.

De brugfiguur secundair onderwijs startte op 01/01/2024. Hij maakte zich bekend bij de verschillende organisaties, legde contact met de verschillende scholen en werkte aan een goede samenwerking. 

Verder werkte de brugfiguur ook aan de bekendmaking van de functie. Zo werden een flyer en poster opgesteld die uitgedeeld werden aan de scholen om ze vervolgens te verspreiden via de sociale media kanalen. Naast het promomateriaal werd ook ingezet op activiteiten en evenementen (opendeurdagen, rondleidingen, pedagogische studiedagen, middagactiviteiten op school).   

De kaderbepaling werd opgestart, dit in samenwerking met het beleid, Sociaal Huis en de brugfiguur zelf. De brugfiguur kreeg de opdracht om in september een terugkoppeling te geven aan personeelsleden van de stad. 

De stafmedewerker Samenleven zal strategisch bekijken waar op ingezet kan worden en hoe we dit eventueel kunnen aanpakken. Overleggen rond dit gegeven worden ingepland in het najaar. 

We merken op dat er steeds meer en meer jongeren vroegtijdig school verlaten of dreigen uit te vallen, ook bij de eerste graad. Dit uit zich in schorsingen (hetzij op school, dan wel buiten school). Dit schorsingsbeleid heeft zijn effecten op de werking van de politiediensten en de gemeenschapswacht. Overleg, evaluatie en bijsturing hierover zullen ook in het najaar noodzakelijk zijn.  

Tijdens het laatste semester van het schooljaar 2023 - 2024 kregen we 6 jongeren aangemeld die 'weigeren' om naar school te gaan. Daarnaast waren er ook 3 jongeren die op regelmatige basis spijbelen met als gevolg dat ze (in combinatie met hun gedrag) uitgesloten werden op school.  

Vervolgens merkten we ook op dat verschillende ouders moeilijkheden ervaren bij de digitale aspecten van het secundair onderwijs. Het werken met Smartschool en het bestellen van boeken (Iddink & Studieshop) is alles behalve een evidentie voor veel ouders. Zo ondersteunden we 9 ouders in het laatste semester. 

Cijfers voorjaar 2024 brugfiguur secundair onderwijs:

  • 32 gezinnen werden aangemeld. Hiervan werd met 25 gezinnen een opstart gedaan. 17 gezinnen zijn hierop ingegaan.
  • 12 aangemelde gezinnen hebben een migratieachtergrond.
  • Volgende levensdomeinen kwamen binnen de aangemelde gezinnen aan bod: onderwijs (21x), geestelijke gezondheid (12x), fysieke gezondheid (4x), mobiliteit (2x), wonen (3x), huiselijke relaties (7x), middelen (8x), juridische zaken (3x). Er werd 3x doorverwezen naar een psycholoog. 

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2024

MJP 2024 Opbrengst 2024 Kost 2024
Exploitatie
Ontvangsten 184,86 90,47 0,00
Uitgaven 99.036,30 0,00 81.221,23
Totaal Exploitatie -98.851,44 90,47 -81.221,23