Zorgzame Buurten zijn buurten waar inwoners er zijn voor en met elkaar en waar formele en informele hulp naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Een buurt waar er ook ruimte is voor ‘het kleine helpen’ en waarbij we als lokaal bestuur op stap willen gaan met de inwoners op zoek naar wat zij nodig hebben in de buurt om zich goed te voelen. Binnen een Zorgzame Buurt willen we stimuleren dat zowel inwoners als professionele partners stappen zetten naar elkaar, elkaar meer vinden. Het betrekken van de inwoners staat centraal. We willen een nabije opstap creëren naar het ruime zorg- en hulpverleningsaanbod dat er al is in stad Eeklo. Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse Regering lanceerde in 2021 in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht een projectoproep ‘Zorgzame Buurten’. Pilootprojecten krijgen hierbij de kans om in te zetten op de eerste ervaringen met het creëren van een Zorgzame Buurt. Lokaal bestuur Eeklo diende een project in voor de buurt Sint-Jozef en kon hiervoor rekenen op de steun van een geëngageerd netwerk aan lokale partners. In 2024 volgt de uitrol in de buurt Eeklo Noord. In 2024 hernummeren we deze actie naar A-01.03.02 (buurtwerking) en integreren we alles rond (zorgzame) buurten in 1 actie.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

1ste helft 2024: In januari werd in Sint-Jozef opnieuw een Nieuwjaarsdrink georganiseerd maar deze keer in BKO @bij zodoende werd dit gekoppeld aan een 'opening' van de opvang aangezien dit door de COVID-periode niet eerder kon plaatsvinden. De nieuwjaarsdrink werd vooral opgezet door verschillende partners uit de buurt: KWB, OKRA, Woonmaatschappij en vrijwillige buurtbewoners. 
De stafmedewerker jeugdwelzijn was ook aanwezig voor participatie omtrent de (jongeren)ontmoetinsgplek in Sint-Jozef. We mochten zo'n 200 bezoekers ontvangen. 

Het Galgenbosfeest vond voor de 3de keer plaats, maar voor het eerst werd gekozen voor de maand juni. Op die manier hoopten we op een hogere betrokkenheid van de scholen en KA!
Er waren nieuwe partners bij de uitwerking van het Galgenbosfeest. Alle partners: KWB, OKRA, KTTC Eikenlo, LIGO, Basisschool Sint-Janneke & Sint-Jozef + ouderraad, Workshop Upcycling, Volkstuin, Kiemkracht. Vanuit de stad was er enkel tussenkomst in betaling Unisono, tent en vergoeding voor de vrijwilligers. Voor de rest waren Kiemkracht, KWB (Raak) en Volkstuin zelfbedruipend. Er waren ong. 500 bezoekers aanwezig. Een evaluatie volgt in augustus. 

Er werd samengezeten met de parochie (exploitatie en uitbating) over het gebruik van de Chirolokalen. Bedoeling is om te onderzoeken of we een inloophuis kunnen creëren in Sint-Jozef vanaf 2025. Er komt eind juli een nota op het CBS met vraag of we onderhandelingen met (eventuele) partners kunnen voeren. 

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2024

MJP 2024 Opbrengst 2024 Kost 2024
Exploitatie
Ontvangsten 47.064,41 12.007,30 0,00
Uitgaven 103.034,29 0,00 50.744,31
Totaal Exploitatie -55.969,88 12.007,30 -50.744,31