De werking van sport, jeugd, cultuur en bko geeft alle Eeklonaren de mogelijkheid om kennis te maken met de stedelijke vrijetijdsdiensten, in al zijn vormen, met specifieke aandacht voor de groepen die het moeilijk hebben om toegang te vinden tot vrije tijd.

CULTUUR: specifiek inzetten op 4 doelgroepen: tieners, senioren, mensen in kwetsbare positie, mensen met anderstalige achtergrond. Er worden drempelverlagende activiteiten georganiseerd; publiekswerving met aanbod op locatie. We hernieuwen de 8b-analyse op de ABC-site.

BKO: de BKO kiest voor diversiteit in de ruimste zin van het woord. Maatschappelijke integratie begint vanaf de eerste levensdag. Daarom hebben ook kinderen met een beperking recht op een gelijkwaardige plaats in onze samenleving, met behoud van hun eigen identiteit. Kinderopvang Eeklo trekt de kaart van de inclusieve kinderopvang.

JEUGD: de jeugddienst zet in op stimuleren van jeugdorganisaties om de werking toegankelijk te maken. De helft van hun toelage is gelinkt aan toegankelijkheid. Ze tonen dit aan in het werkingsverslag en via mondelinge jurering. De leidingsploegen worden via vorming warm gemaakt om hier elk jaar meer op in te zetten. Ook in de eigen vakantiewerkingen zet de jeugddienst hard in op diversiteit.

SPORT: de sportdienst ondersteunt de sportverenigingen aan de hand van de subsidiereglementen beleidssubsidie en impulssubsidie. De sportdienst organiseert G-sportkampen, ondersteunt G-sportevenementen en ondersteunt de werking van sportclub Boezjeern. De sportdienst organiseert, al dan niet in samenwerking met andere vrijetijdsdiensten en Wijkcentrum De Kring, sport- en beweegacties voor doelgroepen die drempels ervaren om te sporten of te bewegen.

Wat de Kunstacademie betreft, wordt dit aspect opgenomen in een aparte actie A-08.04.02 - Vanuit de KA! zijn er samenwerkingen voor specifieke/nieuwe doelgroepen.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

1ste helft 2024:

Algemene inspanningen i.k.v. doorstroom naar het vrijetijdsaanbod:

  • Al het reguliere vrijetijdsaanbod van stad Eeklo werd in kaart gebracht. Dit stelt anderstalige nieuwkomers (inburgeraars) in staat om snel een passend aanbod te vinden.
  • Daarnaast werd met alle stedelijke vrijetijdsdiensten een overleg ingepland om hen te informeren over de vierde pijler en de mogelijke toename aan anderstalige deelnemers. 
  • Met Babbelfestijn zetten we actief in op de kennismaking met en doorstroom naar het reguliere vrijetijdsaanbod:
    • Gedurende 8 dagen maken de kinderen van Babbelfestijn (laagtaalvaardige kinderen van 6 tot 12 jaar) kennis met het reguliere vakantieaanbod.
    • Ze sluiten aan bij een sportkamp, de Gekkowerking, de wijkwerking van de jeugddienst, gaan een activiteit volgen in de bibliotheek en in Het Leen.
    • Op de laatste dag van Babbelfestijn worden de ouders uitgenodigd en kunnen ook de ouders kennismaken met de verschillende diensten en medewerkers. 
  • Op de denkdag vrijetijdsparticipatie op 23/05/2024 in de Huysmanhoeve mochten we een 40-tal enthousiaste deelnemers verwelkomen: lokale vrijetijdsaanbieders, medewerkers van vrijetijdsdiensten en partnerorganisaties die zich inzetten voor participatie van kansengroepen. Onder begeleiding van Demos vzw werd kennismaking tussen deelnemers georganiseerd rond de thema’s ontmoeting en vrije tijd. Er werd in kaart gebracht welke lokale initiatieven met betrekking tot vrijetijdsparticipatie er bestaan, wat goed of niet goed werkt en waar blinde vlekken zitten. Vervolgens werd met de deelnemers methodisch aan de slag gegaan aan de hand van diverse participatietools en associatieve oefeningen. Dit leidde tot de formulering van zeven gezamenlijke kernwaarden en tot een ideeënlijst die kan bijdragen aan een doeltreffende dienstverlening om deelname te bevorderen van mensen die uitsluiting ervaren.

  • Op 06/06/2024 kwam het netwerk vrijetijdsparticipatie bijeen om verder te gaan waar de denkdag eindigde. Aan de hand van 7 kernwaarden die de aanwezigen belangrijk vonden om de visie en de doelen verder op uit te bouwen, werkte het netwerk enkele quick-wins uit bij een viertal thema’s om in najaar 2024 tot uitvoering te brengen. Op langere termijn werken we verder aan de ontwikkeling van een participatie roadmap waarbij alle input verder geconcretiseerd wordt. Hierover wordt nader afgestemd met Demos vzw.

Sport

  • Fietslessen:
    • In juni organiseerden we 'Kijk, ik fiets', een lesnamiddag om jonge kinderen te leren fietsen. 
  • Sportkampen:
    • We organiseerden in de paasvakantie een G-sportkamp.
    • De drempel om in te schrijven voor sportkampen wordt verlaagd door nauw samen te werken met Wijkcentrum De Kring. Op het inschrijvingsmoment voor de kampen in Wijkcentrum De Kring is er ook een personeelslid van de sportdienst aanwezig.
  • Schoolsportdag OKAN: we organiseerden een schoolsportdag voor de OKAN-klassen van College Ten Doorn (54 jongeren).
  • Schoolsportdagen: de sportdienst organiseerde van januari tot en met juni 28 schoolsportdagen voor scholen van binnen en buiten Eeklo. Op die manier konden 1.731 leerlingen kennis maken met het sportaanbod in Eeklo en verlaagt de drempel om te sporten voor alle doelgroepen. Volgens de lokale integratiescan van Eeklo is er in de leeftijdsgroep van 0 tot 17 jaar 37,1% van buitenlandse herkomst (cijfers 2023).
  • Schoolsportklassen: de sportdienst organiseerde van januari tot en met juni in 10 weken schoolsportklassen voor de Eeklose lagere scholen. Tijdens deze weken kregen de klassen telkens gedurende 4 halve dagen sportlessen van onze monitoren. We bereikten hiermee in totaal 603 kinderen van verschillende doelgroepen. Volgens de lokale integratiescan van Eeklo is er in de leeftijdsgroep van 0 tot 17 jaar 37,1% van buitenlandse herkomst (cijfers 2023).
  • De sportdienst was op 01/03/2024 aanwezig op de vrijetijdsmarkt voor inburgeraars, die plaats vond in het LDC Zonneheem.

Bibliotheek

  • De bibliotheek organiseerde Voorleesplezier:
    • Doelgroep: gezinnen (kinderen en ouders). Met dit initiatief bereikte de bibliotheek gezinnen die minder snel de weg naar de bib vinden. 
    • Doelstelling: hen op een positieve manier in contact brengen met de werking en medewerkers van de bibliotheek. De gezinnen maakten een bibliotheekkaart aan en leenden al boeken uit.
    • Er werden 2 cycli van 6 sessies Voorleesplezier voor anderstalige kleuters (3de kleuterklas) georganiseerd: in februari/maart 2024 en in mei/juni 2024. Hiermee werden 16 kinderen bereikt. Kleuters werden op een spelende wijze enthousiast gemaakt over boekjes en werden impliciet geholpen met het verwerven van de Nederlandse taal.
  • De kinderen van Kiempunt namen in klasverband deel aan de Leesjury: aangezien een deel van de ouders mensen in kwetsbare positie zijn, is het voor deze kinderen niet evident om deel te nemen aan de Leesjury-bijeenkomsten in de bib. Op deze manier konden ze toch deelnemen aan de Leesjury. Op COLTD werden van elk Leesjury-boek tijdelijk 2 exemplaren in de schoolbib gezet: zo konden leerlingen uit het middelbaar deelnemen, zonder zich naar de bib te moeten verplaatsen wat de drempel verlaagde om deel te nemen.
  • Mensen in kwetsbare positie werden via derden naar de bibliotheek toegeleid:
    • De Herstelacademie organiseerde cursussen in de bib.
    • Wijkcentrum De Kring liet een aantal van hun activiteiten af en toe plaatsvinden in de bib (gespreksmiddagen, Actief met Taal).
    • Voor Ontmoeting met een verhaal werd samengewerkt met Wijkcentrum De Kring en Huisvandemens Eeklo, waardoor hun doelgroep ook kennismaakte met de bib.
    • Het MIRIAM-project kwam om de 2 weken samen in de bib. Op die manier leerden de deelnemers de bib kennen als gastvrije plek en werden ze gestimuleerd om ook individueel naar de bib te komen.
  • Net als de vorige jaren zette de bib in op zoveel mogelijk kinderen toegang geven tot boeken:
    • Klassen kregen via klasuitleen of boekenboxen boeken ter beschikking in de klas. 
    • Zo bereikten we ook de kinderen die niet in gezinsverband naar de bib komen en boden we alle kinderen de kans om de leesvaardigheid te verhogen en boden we alle kinderen toegang tot informatie.
  • Bib aan huis (thuisleveren van boeken bij mensen die, wegens beperkte mobiliteit, ziekte of ouderdom niet zelf naar de bibliotheek kunnen gaan) werd opgestart. Verdere feedback, zie actie A-07.04.02. 

CC De Herbakker en publiekswerking

In 2024 bleef Club Cultuur op maandelijkse basis bijeenkomen om samen te eten en in groep een voorstelling bij te wonen. Tijdens de bijeenkomsten met Club Cultuur werden de noden van de deelnemers regelmatig afgetoetst aan het aanbod. Deze resultaten werden meegenomen in het verder ontwikkelen en aanpassen van het aanbod. Mensen met een anderstalige achtergrond vonden ook sporadisch de weg naar Club Cultuur, dankzij een toeleiding via de werking 'Actief met taal', georganiseerd in Wijkcentrum De Kring.
Inspanningen naar bijzondere doelgroepen is een specifiek onderdeel in het subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen die aangesloten zijn bij de adviesraad voor cultuur. De inspanningen moeten verder gaan dan louter financiële inspanningen. 
In april werd door de bibliotheek, in samenwerking met publiekswerking, een thematische spelnamiddag georganiseerd in het kader van Erfgoeddag. Door middel van een ludiek spel gingen anderstalige nieuwkomers, senioren en bibliotheekbezoekers in dialoog over thema's als buurt, verbondenheid, migratie en reizen.

Jeugd

  • In de eerste jaarhelft vond geen GEKKO-werking plaats. Samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vond een opleidingszesdaagse plaats in Eeklo voor de animatoren om hen te vormen en tools aan te reiken om beter met de kinderen aan de slag te gaan. De voorbije jaren werd duidelijk dat er een hoge kwetsbaarheidsgraad was onder kinderen en animatoren. Goede vorming was dus noodzakelijk.
  • De Hit The City-werking blijft groeien. Er werd bewust meer professionele ondersteuning op de werking gezet, maar het was nog steeds zeer intens bij de steeds groter wordende groep. Ook het aflopen van project De Plek zorgde voor een toestroom van nieuwe jongeren. In samenwerking met Jeugdhuis De Route werd op woensdagnamiddag een nieuw aanbod georganiseerd om de druk wat te kunnen spreiden in afwachting van de start van het nieuwe Jongerenhuis.

LDC Zonneheem

  • Samenwerking met PC Sint-Jan. Met deze beweegactiviteit wil het PC hun cliënten de beweging naar andere aanbieders leren maken:
    • 1x per maand is er 'Dans voor iedereen'. Het LDC stond in voor het transport van en naar het PC. 
    • Er worden dit jaar 2 quizzen georganiseerd door één van hun cliënten, waaronder 1 in april.
    • Er worden 2 filmnamiddagen georganiseerd, waaronder 1 in het voorjaar.
  • Samen met sportclub Boezjeern werd petanque gespeeld.
  • In Cultuurhuis Herbakker organiseerden we samen met de senioren- en buurtzorgconsulent de voorstelling 'De Generatie'. Het stuk draait rond de drempels en hindernissen die senioren in onze samenleving ondervinden. Ook de scholen zijn komen kijken om hun leerlingen kennis te laten maken met deze problematiek.
  • We werken samen met Woonmee in hun buurthuis ''t Roze Blommeke'.in de buurt Crielkens. 
  • Samen met VZW Oranje organiseerden we 3 filmavonden. Na de zomer worden deze geëvalueerd.
  • Sinds april 2024 organiseren we een oefenkans Nederlands in LDC Zonneheem: Babbelaars. 
  • 16/05/2024: lezing Mijn kleinkind is holebi/transgender (in samenwerking met Belgium Rainbowambassadors) + fototentoonstelling over LGBTQ+.

Kunstacademie 

  • In de eerste helft van 2024 werd de taal- en inburgeringscoach betrokken bij de toegankelijkheid van de KA! t.o.v. anderstalige kinderen en volwassenen. Samen met AgII en de directie van de KA! doen we een toegankelijkheidscan. Op basis van deze scan maken we een actieplan op om de Kunstacademie meer toegankelijk te maken voor anderstalige personen (zie ook actie A-08.04.02). 

BKO 

  • De taal- en inburgeringscoach wordt betrokken bij de opmaak van een nieuw inclusiebeleid, meer specifiek voor het deeltje rond taal. Er werd een denksessie georganiseerd met de werkgroep inclusie. Deze werd positief en verrijkend ervaren. Op basis van de input van de werkgroep, keuzes van de coördinatoren en gekende theorieën werd een visietekst over meertaligheid in de kinderopvang uitgewerkt. Deze werd in de eerste helft van 2024 voorgelegd aan de coördinatoren van de BKO.
  • De taal- en inburgeringscoach gaat observeren in BKO Bukinop om te zien hoe er wordt ingezet op visualisaties, meertaligheid ... Op basis van deze observatie zal de taal- en inburgeringscoach later op het jaar acties opzetten omtrent de visualisatie in de BKO. 
  • Er werd samen met de taal- en inburgeringscoach in 2024 gewerkt aan een meertaligheidsbeleid.
  • Daarnaast werd ook gewerkt aan een procedure rond omgaan met emotionele uitbarstingen bij kinderen. 
  • Er is in het voorjaar van 2024 in dialoog gegaan met de directie van het Kiempunt en De Eik over de verdere uitwerking van de visie rond inclusie. 

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2024

MJP 2024 Opbrengst 2024 Kost 2024
Exploitatie
Ontvangsten 11.013,18 2.122,70 0,00
Uitgaven 115.333,00 0,00 12.194,45
Totaal Exploitatie -104.319,82 2.122,70 -12.194,45
Investering
Uitgaven 866,91 0,00 0,00
Totaal Investering -866,91 0,00 0,00