We formuleren deze actie in functie van het decreet buitenschoolse opvang/buitenschoolse activiteiten (BOA). Dit gaat over het kwaliteitslabel voor kleuteropvang. Aan deze actie wordt een rapporteringscode gekoppeld in functie van subsidies.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

1ste helft 2024: In het voorjaar 2023 werd een projectgroep opgericht met alle vrijetijdsdiensten i.f.v. BOA. Tijdens de projectgroep werden verschillende thema's aangereikt: financiële stand van zaken van alle diensten (zowel inkomsten als uitgaven), personeelsbezetting en kosten, softwareprogramma's. Er werd gedroomd over de toekomst van de vrijetijdsactiviteiten die de stad moet organiseren. Er wordt een omgevingsanalyse uitgeschreven die alles in kaart moet brengen over de stad. Tijdens opleidingen wisselden we met andere gemeenten en steden verschillende praktijkvoorbeelden uit en gingen we dieper in op de verdere ontwikkelingen van het BOA-decreet. De werkgroep rond BOA lag stil tot het diensthoofd vrije tijd aan de slag ging (maart 2024).

Sinds januari 2023 werd het beleid rond inclusie verder uitgewerkt. De instroom van kinderen uit het buitengewoon onderwijs steeg de jongste jaren. We merkten dat de zorgvraag groter werd maar de kwaliteit en draagkracht van begeleiding niet mee groeide. Er werd een nota ingediend met de zorgen rond inclusie, we voerden samen met de jeugddienst en sportdienst een schorsingsbeleid in en de stad stelde een inclusiecoach en een pedagogisch coach aan. 

De school De Tandem gaat in de volgende legislatuur de campus ombouwen. De kleuterschool vooraan verdwijnt en krijgt een volledig nieuw gebouw. Het lager onderwijs krijgt een make-over. De campus wordt volledig autovrij waardoor BKO Bukinop niet meer bereikbaar zal zijn. De school is vragende partij om een nieuw gebouw te plaatsen vooraan waar de kleuterschool zit omdat het gebouw waar Bukinop nu zit, verdwijnt tegen 2030. Dit zal deel uitmaken van een masterplan.

De subsidies voor het kleuterlabel van de overheid (Opgroeien) worden nog verder uitbetaald tot en met 2025. Vanaf 2026 wordt dit heel wat minder. Om te compenseren kunnen we tot 2030 geld krijgen op basis van de kansarmoede-index en erkende plaatsen die de stad Eeklo nu heeft. Vanaf 2026 wordt de regie door het lokaal bestuur overgenomen en beslissen we zelf hoeveel geld nog naar kinderopvang gaat.

Er werd in het najaar 2023 een tevredenheidsenquête gehouden in alle opvanglocaties. Er werd gepolst naar de tevredenheid, participatie en veiligheid van de locaties. Over het algemeen scoort de opvang 4,1 op 5: een hoge score die aangeeft dat de kwaliteit voldoet aan de wensen van de burger. Met de werkpunten gaan we aan de slag in 2024.

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2024

MJP 2024 Opbrengst 2024 Kost 2024