De stad wil de negatieve gevolgen van klimaatverandering beperken. Daarom heeft ze een klimaatadaptatieplan opgesteld. Er schuilen nog heel wat potenties in creatie van ecologisch buurtgroen en het informeren, sensibiliseren en stimuleren van inwoners voor het private groen.

We stapten in het project van de provincie rond Klimaatgezonde tuinen, waarbij particulieren advies kunnen vragen bij een tuincoach. Dit aanbod wordt ook gelinkt aan eigen projecten die we uitvoeren.
Deze actie past onder Werf 1 (Laten we een boom opzetten) van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

Stand van zaken - indicator

G

Stand van zaken

1ste helft 2024: Er werd verder gewerkt aan een nieuwe gemeentelijke stedenbouwkundige verordening 'kwaliteitsvol bouwen en wonen' waarbij bijkomende verordenende voorschriften worden opgenomen over verhardingen. Om de problematiek van wateroverlast en verdroging verder te voorkomen is het nodig dat de toename aan verharding beperkt wordt. Tuinen nemen in Vlaanderen 9% van de ruimte in en met andere woorden een belangrijke oppervlakte in het klimaatrobuust maken van de stad. Tuinen spelen een belangrijke rol voor woon- en leefkwaliteit, maar ook de ecologische diversiteit en infiltratiemogelijkheden van dit gebied. De verordening wil daarnaast het groene karakter van de voortuinen waarborgen om de beeldkwaliteit van de straat en woonkwaliteit te versterken. De verordening wordt ambtelijk afgewerkt voor goedkeuring richting college en gemeenteraad. 

De subsidie voor klimaatadaptieve maatregelen (ontharding en groendaken) blijft van toepassing. De stad wil hierbij onder meer focussen op de toenemende vergrijzing van voortuinen. 

Ook via het vergunningenbeleid en het luik handhaving is verharding/ontharding een prioriteit en trachten we proactief te werken.

Status

in uitvoering

Financiële tabel 2024

MJP 2024 Opbrengst 2024 Kost 2024